BITTE ASSARMO: Kommuntoppens haveri efter skotten i Eskilstuna

Skotten på lekplatsen i Årby i Eskilstuna hann knappt mer än klinga av förrän det blev politisk propaganda av händelsen. Flera partiledare reste till platsen och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson tog tillfället i akt att i nyhetsinslag i Expressen-TV och TV4 svära och domdera över deras uppdykande. Förutom Magdalena Anderssons, förstås. Och det har förstås sin förklaring att kommuntoppen väljer att gå till storms mot oppositionen i en fråga där det är regeringen som misslyckats. Han är själv socialdemokrat.

”Nu är det jätteroligt för partiledare att åka på safari… eh… eller gå på zoo eller vad de nu tycker att de gör och titta på hur det är i Eskilstuna specifikt. Det är en stadsdel där du har 99 procent här som bara vill bo och leva i lugn och ro och få vara goda medborgare så har du en liten andel av idioter som förstör för precis alla. Då ska man hit och sprätta i valrörelsen och hånle och så ska man… ska man… säga sina oneliners. Jag kan säga att jag är jävligt trött på det faktiskt, jag tycker det är provocerande.” säger Jansson när han intervjuas.

Och i viss mån håller jag förstås med Jimmy Jansson. Inte för att jag sett vare sig Kristersson eller Busch hånle på någon av de bilder eller klipp som jag sett under helgen, men ändå. Vi är alla less på politiker som plötsligt dyker upp på plats för att kunna profilera sig själva. Problemet är bara att han är inkonsekvent och helt undantar sin egen partiledare från kritiken:

”Hon är inte på safari i Årby, det är hon inte. Utan hon vill veta hur det här funkar och vad som händer och det är en viss skillnad” säger han med eftertryck och tittar stint in i kameran. Sedan fortsätter han stolt, med ögon som lyser av vördnad: ”Hon hörde av sig igår.”

Där ser man. Chefen fru Andersson åker minsann inte runt och sprätter. Det är skillnad på folk och folk, liksom.

Därefter börjar han snabbt svära över de borgerliga partiledarna igen:

”Jag är trött på tjafset och att man ska åka runt och sprätta och göra det här till nån sorts skådeplats för sin valrörelse. Det är inte vad vi behöver, det är inte vad Årbyborna som bor här, i dom här husen, dom som bor här, som är skiträdda nu, det är inte vad dom behöver. Dom behöver få känna att vi har… eh… statsministerkandidater som tar den här frågan på allvar och som inte sitter i sitt jävla guldtorn i Stockholm och spottar ur sig förslag som om de vore i nån jävla butik.”

Men Sagerska palatset går bra, eller?

Jansson vill naturligtvis ge intryck av att detta är ett passionerat och spontant brandtal, uttalat i affekt. Han vill framställa sig själv som så djupt engagerad i den här frågan att han har svårt att hålla både känslor och svordomar i schack. Och visst, det är klart att han, som alla andra, blir berörd av att barn numera blir beskjutna i lekparken, men hans uppträdande är ju så överdrivet att det bara blir pinsamt. Han anklagar de borgerliga partiledarna för att utnyttja skottlossningen i valrörelsen, samtidigt som han själv gör exakt samma sak: sprätter i valrörelsen och försöker framställa sitt parti som folkets ödmjuka tjänare, långt från borgarbrackornas ”jävla guldtorn” i Stockholm. Det är ett pinsamt haveri.

Foto: Skärmdump Expressen

Bitte Assarmo