BIRGITTA SPARF: I det allt mer absurda Sverige är allt möjligt

Sverige blir allt mer absurt för varje dag som går. Efter skotten i fredags i Eskilstuna då en kvinna och ett barn träffades av kulor, utan att vara målen, höjs många upprörda röster för att det hände vid en lekplats.

Precis som om lekplatser skulle vara fredade zoner. Så är det naturligtvis inte. Numera skjuts det precis var som helst. Även om risken är större i de utsatta områdena och i närheten av dem. Men ett gym på Kungsholmen är inte nära ett utsatt område, inte heller Hammarby Sjöstad eller shoppinggallerior. För att bara nämna några av många fall.

När SVT Nyheter pratar med folk på plats i Årby i Eskilstuna hittar de bland annat en kvinna i niqab. De intervjuar henne, som den naturligaste sak i världen. Och en kvinna i niqab är ju också en fullt självklar sak för SVT. Hon är ju här på inbjudan från våra politiker.

Den lille killen som berättar vad han såg kan vara född här i Sverige men talar svårbegriplig svenska. Jag säger inte detta för att hänga ut just honom, att han inte kunnat lära sig svenska är absolut inte hans fel. Det är politikernas fel som låtit utanförskapsområdena växa fram med svindlande hastighet genom en fullkomligt ansvarslös massinvandring. Han berättar:

– Å så nån av ute, han skrika gå hem, gå hem, gå hem! Han skrikar på alla och alla familj dom springer, ja. Asså dom var där, dom hålla (ohörbart) jag trodde inte kvinnor det var i hons fot hon blivit skjutat. Jag är lite rädd ifall dom komde tillbaks. Det är inte bra!

Nej, han har helt rätt i att det inte är bra. Ett antal partiledare åkte till Eskilstuna på lördagen för att tala om för alla hur fruktansvärd de tycker att denna skottlossning är. Vår statsminister säger att det är ett angrepp på hela samhället samt, enligt DN:

– Vi ska ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen, säger statsministern under en presskonferens på Fristadstorget.

Där ser man! Socialdemokraterna har alltså verktygen för att ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen. De har bara inte brytt sig om att göra det under sina åtta år vid makten. Men nu tänker de tydligen ta itu med uppgiften under nästa mandatperiod. Trovärdigt och betryggande!

Kontrollen över samhällsutvecklingen har tydligen legat på någon annan än regeringen med MP och S i spetsen sedan 2014. Oklart på vem, dock. Förutom Reinfeldt förstås, som avgick som partiledare vid valet 2014.

Socialdemokraterna har lite att pyssla med om/när de vinner valet. Problemet med den lille killens svaga kunskaper i svenska tänker de lösa genom att antingen bussa honom till en välfungerande svensk skola eller att bussa de eleverna till hans. Vilket sossarna naturligtvis bestämt förnekar, de kallar det bara för ”skolskjutslösningar” och en ”bättre socioekonomisk fördelning i skolorna”.

Och kvinnan i niqab, hon kanske kan få ett skattefinansierat instegsjobb i passkontrollen på Arlanda. I Sverige är allt möjligt!

Birgitta Sparf