BIRGITTA SPARF: Och årets barnhatarpris…

Går till Dagens Nyheter och Kamratposten! För sitt goda samarbete att sedan 2019 försöka sprida så mycket existentiell ångest som möjligt till barnen!

Från Kamratposten:

”KP är en del av Bonnier sedan länge och en del av Dagens Nyheter sedan 2019. KP är en oberoende tidning för alla barn, så vad tidningen ska handla om bestämmer KP-redaktionen själva. Men samarbete med moderskeppet DN finns så klart. DN:s prisbelönta fotografer tar till exempel bilderna till många av KP:s reportage och varje lördag gör KP två sidor till DN:s pappers- och e-tidning. De sidorna kallas för DN.KP Junior.”

Jag hade Kamratposten under en kort period när jag var i 10-årsåldern. Men jag tyckte redan då att den var lite för woke för min smak, så mina föräldrar slapp ganska snabbt den utgiften.

Nu är jag vuxen och har DN som papperstidning på helgerna och på nätet hela veckan. Vilket är OK eftersom jag betalar själv. Och sidorna de kallar DN.KP Junior på lördagarna får mig att må illa.

Jag kan tyvärr inte länka till DN.KP Junior eftersom KP kräver en prenumeration, och där någonstans går faktiskt min gräns. Men hela konceptet går ut på att göra barnen medvetna om brottsligheten i Sverige, hur det är att vara född i fel kön, flyktingars och invandrares svåra situation och självfallet klimatet.

I dagens DN ger KP goda råd till barnen om hur de kan rädda klimatet genom Åsa Callmer, en av författarna till boken ”Planeten, klimatet och framtiden”. Callmers råd till barnen är:

o Ställ krav på de vuxna. Fråga varför de gör som de gör och röstar som de röstar och om de har tänkt på hur bråttom det är att hejda krisen.

o Det är roligare och mer effektivt att göra saker ihop! Hitta andra som också tycker att det går för långsamt – och engagera er!

o Gör en klimatkalkylator ihop med din familj för att se vad som orsakar mest utsläpp hos er, det går att hitta instruktioner på Internet. Att skippa flygresor och äta mindre kött är två bra tips för att minska sina utsläpp.

Alltså, man häpnar! Nu läser väl tack och lov väldigt få barn DN. Hur många som läser KP vet jag inte, men jag gissar på allt för många. Allt DN.KP Junior gör är att ta ifrån barnen sin rätt att få vara lyckliga och glada barn. De lägger ett tungt vuxenansvar på deras späda små axlar för att rättfärdiga sig egen ängsliga PK-existens.

KP och DN är ingenting annat än vämjeliga barnhatare!

Birgitta Sparf