BIRGITTA SPARF: Om statstelevisionens islampropaganda

I Rapport 31/7 visades ett inslag om ”Jakob” som fått hjälp bort från hederskulturen. Han har nu brutit med sin familj och släkt, men var från barndomen tvingad att bevaka sina systrar och kvinnliga kusiner så att de inte bröt mot några hedersregler.

För att prata med Jakob om detta sänder statstelevisionen ut en av sina inkvoterade muslimska reportrar Meriem Jamil, sedesamt täckt i en hijab. Hon är alltså själva sinnebilden för hederskultur och kvinnoförtryck. Behagar statskanalen skämta med oss?!

Jamil har på sin Facebook delat material från bland annat BLM samt en text av Gina Dirawi, där Dirawi är upprörd över hur muslimska kvinnor med hijab ses i reklamen. Visserligen skedde detta för längesen, redan 2015, men det säger ändå något om Jamals grundinställning vilken jag betvivlar att hon förändrat. Från Dirawis text:

”År efter år har vi muslimer fått sitta där i tv-sofforna och förklarat för människor hur våra kvinnor inte är förtryckta och hur våra män inte är tyranner som spränger byggnader för att sedan komma hem och slå sönder oss. Ja, det är fånigt och ja det är uttjatat.”

Fånigt och uttjatat, alltså. Jamal har inte heller haft det så lätt i livet här i det rasistiska Sverige. SVT Nyheter intervjuade i februari 2018 några personer om det ”vita privilegiet”, vilket Nyheter Idag snappade upp. Jamil, som på Linkedin anger arabiska som modersmål, ger exempel på vilket starkt rasistiskt förtryck hon lever under:

”– Till exempel att jag hela tiden måste visa att jag kan prata svenska för att jag ska kunna tas på allvar, säger Meriem Jamil om den rasism hon får uppleva i vardagen.”

Ja, att kunna tala svenska för att tas på allvar i Sverige måste självklart ses som en mycket grov kränkning och klart uttalad rasism. Jamil känner sig även diskriminerad om någon vågar påpeka att hon pratar bra svenska. Och det förstår man ju, sånt kan skapa livslånga psykiska trauman.

Men nu har hon hur som helst kommit in på statstelevisionen på hijabkvoten. Hon har tidigare även varit på statsradion. Lyckan tycks ha vänt, inte bara för Jamal själv. Hon fungerar även utmärkt som galjonsfigur och ansiktet utåt när SVT bedriver sin propaganda för att normalisera hijaben och därmed den kvinnoförtryckande och totalitära politiska ideologin islam.

Vi ska sakta men säkert vänja oss vid att se nyhetsreportrar i hijab. Så att vi förstår att islam för varje dag som går blir en allt större del av vårt liv och vår vardag. Det tydliga budskapet från SVT är att hijab inte är något konstigt alls, det är tvärtom någonting fullkomligt naturligt och självklart.

Detta bekymrar mig, eftersom väldigt många som tar del av statstelevisionens nyhetssändningar inte är medvetna om att de ständigt utsätts för stark propaganda. Vilken kan gälla både hijab och islam, en påstådd klimatkris eller att rädda socialdemokrater och miljöpartister kvar vid makten.

Birgitta Sparf