PATRIK ENGELLAU: I USA verkar folk galnare än någonsin

I början av maj i år besökte jag USA, inte minst för att hälsa på min dotter som bor där med sin familj. Vid det laget förväntades Högsta Domstolen komma med sin dom i Roe vs. Wade, således sitt beslut om huruvida abortreglerna inte längre skulle vara en fråga för den federala regeringen utan i stället för de delstatliga regeringarna (vilket inte låter så dramatiskt förrän man inser att om delstaterna fick bestämma fritt så skulle många av dem kraftigt inskränka aborträtten). Läckta förhandsbesked antydde att HD skulle låta delstaterna bestämma.

Då skakade jorden. Om man betänker att skalvet märks även i Sverige, där flera partier inför valet föreslagit att aborträtten ska skrivas in i den svenska regeringsformen, kan man begripa hur marken bävar kring jordstötens epicentrum. Min svärson, född i Florida, sa genast att saken kunde leda till inbördeskrig. Jag avfärdade honom som överspänd.

Man vet inte om Hollywood är en parodi på USA eller om det är tvärtom. Men det är just överdrifterna som världen älskar hos Amerika. Den amerikanska kulturimperialismen bygger på att allt ska överdrivas (ty då förstår hela världens biografbesökare vad filmen handlar om även om de inte begriper språket; just i det här fallet reducerades frågan till Hollywoodförenklingen om abort ska förbjudas eller inte).

Under de senaste månaderna har jag oroat mig alltmer för svärsonens profetia om att abortfrågan skulle kunna leda till fortsatta och ökande sociala konflikter ty engagemanget från båda sidor verkar inte klinga av utan i stället fortsätta att växa som skogsbränder som hela tiden med rasande intensitet lägger under sig nya arealer. Det är som om abortfrågan varit en lunta som tänt oräkneliga potentiella konflikter som bara längtat efter ett tillfälle att sätta fyr.

George Soros (bilden) som visserligen är kontroversiell men ändå en eftertänksam människa – det var inga tillfälligheter som år 1992 lät honom tjäna ett antal miljarder dollar på lyckade valutaspekulationer mot Bank of England och dessutom att göra mos av den svenska penningpolitiken – har här kommit ut som motsatsen till vad han tidigare varit, nämligen primus motor i en påstådd globalistisk sammansvärjning mot den nationella demokratin, utan i stället förvandlat sig till en åklagare som avslöjar och bekämpar en påstådd vitt utbredd konspiration mot den amerikanska demokratin med rötter både utanför och inuti landet. Soros sammanfattar med följande ord som påminner starkt om de anklagelser om konspiratoriska planer som brukar riktas mot honom själv:

Den amerikanska allmänheten har blivit förskräckt och upprörd av den amerikanska Högsta Domstolens växande extremism. Men väljarna måste inse vad domstolens radikala majoritet handlar om: En del av en noggrant lagd plan för att förvandla USA till en repressiv regim.

Centrum för den amerikanska sammansvärjningen är just Högsta Domstolen. Den var tidigare, säger Soros, en av USA:s mest respekterade institutioner men har nu, genom sitt ställningstagande i abortfrågan, ”undergrävt sin egen legitimitet”. HD måste kväsas och det kan bara ske genom att det republikanska partiet kastas ut ur politiken genom en demokratisk jordskredsseger. Sedan kan kongressen ta kontroll över domstolen. (Det kanske inte låter som inbördeskrig men ganska mycket som en statskupp.)

Men, erkänner Soros med en suck, någon demokratisk jordskredsseger står inte på dagordningen. I stället håller republikanska delstatliga makthavare på att öka sitt inflytande med olagliga metoder, till exempel fusk med valreglerna som målmedvetet missgynnar svarta och andra eftersatta grupper. Soros förklarar inte hur demokratiskt sinnade amerikaner med demokratiska medel ska kunna sätta stopp för konspirationerna. Men det kanske finns andra metoder, till exempel att uppvigla olika grupper att känna sig ännu mer förtryckta, kränkta och eftersatta:

Lyckligtvis är jag inte ensam om att påstå att demokratins överlevnad i USA är allvarligt hotad. Den amerikanska allmänheten har väckts av beslutet att störta Roe. Men människor måste erkänna detta beslut för vad det är: en del av en noggrant lagd plan för att förvandla USA till en repressiv regim, särskilt riktad mot kvinnor oavsett de förödande konsekvenserna.

Jag tar tillbaka det där med att Soros skulle vara eftertänksam. Tanken att dolda, starka krafter har för avsikt att bilda en amerikansk sammansvärjning för att förtrycka kvinnor verkar vettlös.

Patrik Engellau