BITTE ASSARMO: Attacken i Oslo är ett angrepp på hela det demokratiska samhället

Mitt i midsommarfirandet nås jag av nyheten att en man öppnat eld mot en uteservering och en gaybar i Oslo. Zanian Matapour dödade två och skadade ett tjugotal och alla officiella aktiviteter i samband med Oslo Pride avbröts direkt. Ett hatbrott med dödlig utgång och jag blir iskall av vanmakt och vrede.

Man kan tycka vad man vill om det samhälle vi lever i och eftersom jag själv har en konservativ syn på mångt och mycket finns det en hel del jag skulle vilja ändra på. Jag skulle vilja ha en betydligt mer restriktiv invandringspolitik, till exempel, och jag ser rött när jag möter den jolmiga attityden som utmålar brottslingar som offer för omständigheterna.

Det fanns också en tid när jag blev provocerad av utagerande homosexuella som jag upplevde prackade på oss andra en sexualsyn som jag inte var helt bekväm med. Men jag insåg ganska snabbt att det finns ett alldeles utmärkt sätt att slippa den provokationen, nämligen att låta folk vara som de är och låta bli att bry sig. Det funkar alldeles utmärkt. Vad angår det mig vem som ligger med vem, eller om folk älskar människor av samma kön?

Zanian Matapour, som sköt ihjäl två personer i Oslo under midsommarhelgen, tyckte att sånt angick honom. Han har visserligen fått diagnosen schizofreni, men homofobin är sannolikt inte sprungen ur hans sjukdom utan snarare ur den religiösa miljö han rörde sig i. Homofobin går som en röd tråd genom islam, denna religion som kännetecknas just av rigid intolerans.

Samma sak kan sägas om stora delar av kristendomen. Den kristna synen på homosexualitet, som kanske är tydligast i katolska kyrkan och i en del frikyrkor, legitimerar i sig inte våld mot homosexuella men kan medverka till en likgiltighet inför hur homosexuella behandlas. Under mina år i katolska kyrkan mötte jag mycket homofobi, både högt och lågt, och attityder som var skrämmande i sin stelbenthet. Därför litar jag inte riktigt på kyrkorna när det gäller att stå upp mot extrem islamism.

Enligt norsk polis hade Zanian Matapour haft kontakt med den extreme islamisten Arfan Bhatti, som lagt upp bild på en brinnande Pride-flagga på Facebook. Det är en mycket tydlig uppmaning till våld mot människor på grund av deras sexuella läggning, men också en uppmaning till våld mot det samhälle som erkänner homosexuellas lika rättigheter. Attacken i Oslo är därför ett angrepp på hela det fria västerländska samhället. Man frågar sig vad dessa människor överhuvudtaget gör i vår del av världen. Varför har vi alls släppt in dem, och varför låter vi dem stanna? Trodde verkligen våra styrande att de här människorna snabbt skulle anpassa sig till våra värderingar?

När vår frihet på detta sätt hotas av extrema islamister måste vi välja sida. Även om man ogillar vissa inslag i Pride måste man försöka tänka ett snäpp längre. Hatet mot homosexuella är riktat mot hela västvärldens frihetstänkande och ett hot mot hela vårt samhälle. Och oavsett alla fel och brister som må finnas i det samhället vill jag inte på några villkors vis byta ut det mot ett samhälle där homosexuella tvingas tillbaka in i garderoben.

Bitte Assarmo