MOHAMED OMAR: Ny film kastar ljus på det sekteristiska hatet inom islam

En ny brittisk film om islam har väckt kraftiga reaktioner. Muslimer protesterar och kräver att filmen förbjuds. Filmmakarna hotas med döden.

Filmen hade premiär i Storbritannien den 3 juni år, men efter aggressiva demonstrationer utanför biograferna stoppade biografkedjan Cineworld visningarna.

– På grund av incidenter relaterade till visningar av The Lady of Heaven har vi beslutat att ställa in planerade visningar av filmen i hela landet, av hänsyn till våra anställdas och våra besökare säkerhet, säger en talesperson för Cineworld till National Secular Society.

Det märkliga är att filmmakarna själva är muslimer. Och inte vilka muslimer som helst, utan troende och utövande muslimer som tar sin religion på stort allvar. Manusförfattaren är en muslimsk skriftlärd, en mulla, som ägnar all sin tid åt att studera och undervisa om islam.

Konflikten beror på att filmmakarna är shiiter och att filmen skildrar islams tidiga historia ur ett shiitiskt perspektiv, vilket innebär att figurer som sunniter anser vara helgon framställs som onda skurkar.

Filmens manusförfattare Yasser Al-Habib

Muslimerna som protesterar är sunniter som blir kränkta och upprörda över detta. Sunniter älskar Omar och Abu Bakr, som blev kalifer, ledare, efter profeten Muhammed. Shiiterna hatar Omar och Abu Bakr, och menar att de tillskansade sig makten genom list och våld.

Sunniterna älskar även Abu Bakrs dotter Aisha, som de upphöjer till ett helgon, medan shiiterna betraktar Aisha som en hycklare och hora.

Filmen, som heter The Lady of Heaven, är skriven av Yasser Al-Habib, en fanatisk shiitisk mulla, i syfte att svartmåla sunnitisk islam och skönmåla shiismen. Han vill att vi ska tro att jihadismens fäder är Omar och Abu Bakr, inte profeten Muhammed.

Vem är då himlens fru, The Lady of Heaven? Jo, himlens fru är Fatima, profeten Muhammeds dotter. Hon vördas av både sunniter och shiiter. Men shiiterna har gjort henne till föremål för dyrkan på ungefär samma sätt som katolikerna Maria, Jesu mor.

Delar av filmen utspelas i modern tid, i ett Irak härjat av IS-terrorister. En pojke förlorar sin mor och tas omhand av en from kvinna som berättar den shiitiska historien om Fatima. Denna Fatima, får han veta, var också offer för ”terrorism”.

Hur då? Jo, enligt shiiterna skulle ledarskapet över muslimerna gå till Fatimas söner och deras efterkommande. Men de blev fråntagna sin rätt med våld.

Även på den tiden, strax efter profeten Muhammeds död, får filmens pojke veta, fanns det ”terrorister” som betedde sig exakt som IS-folket, nämligen Omar och Abu Bakr och deras anhängare.

Filmen är alltså inte ett seriöst försök att förklara terrorismens rötter, utan ett stycke from propaganda för shiismen.

Visst är det sant att IS-folket och andra liknande jihadterrorister citerar Omar och Abu Bakr. Men de citerar framför allt Koranen och profeten Muhammed.

I väst talas det mycket om ”islamofobi”. Med ordet menar man icke-muslimers, framför allt västerlänningars, förmodade hat mot islam.

Svenska staten skänker skattepengar till islamiska organisationer i syfte att bekämpa sådan ”islamofobi”.

Om problemet med sunnitisk ”shiafobi” och shiitisk ”sunnifobi” verkar man inte vilja tala. Inte heller ger man skattepengar till någon som vill ta sig an uppgiften att bekämpa dessa ”fobier”.

Inbördeskrigen i Syrien, Irak och Jemen har lett till hundratusentals muslimers död, massflykt och ett ofantligt lidande. Det sekteristiska hatet mellan sunniter och shiiter har spelat en betydande roll i dessa krig. Så det är knappast en struntsak.

Se trailern:

De flesta västerlänningar vet idag att man inte kan uttrycka missaktning för profeten Muhammed och hans Koran utan att råka ut för hat och hot. Det stannar dock inte där. För muslimerna finns det hundratals, om inte tusentals, heliga figurer som man inte får förolämpa.

Sunniter och shiiter har olika åsikter om vissa figurer, till exempel Omar, Abu Bakr och Aisha. De är dock överens om andra, till exempel Muhammed och hans dotter Fatima, och många, många andra.

När brittiska biografer stoppar visningarna av filmen The Lady of Heaven är det inte islamisk hädelselag i allmänhet de underkastar sig, utan mer specifikt sunnitisk hädelselag. Det beror förstås inte på att de som bestämmer över biograferna satt sig in islams teologiska strider och valt den sunnitiska sidan, utan på att sunnismen är den större och starkare sekten.

Du kan stödja min verksamhet genom att blå månadsgivare på Patreon eller swisha till 0760078008 (Andersson).

Mohamed Omar