BIRGITTA SPARF: I Sverige är brottslingarna beklagansvärda

Inte brottsoffren.

Enligt P1 Morgon får de häktade i Malmö ta emot färre besök på grund av överbeläggning på häktet.

– Det här gäller förstås även barn som sitter i häkte. Hur drabbar det här dom?

– Ett exempel just nu är en 17-årig pojke, han är misstänkt för knivdådet på NTI-gymnasiet i Kristianstad den 10 januari. Han sitter just nu och väntar på sin dom. Han har varit häktad sen den 13 januari, sen dess har han fått besök av sin familj tre gånger.

– Sverige har ju fått kritik från bland annat FN för sina långa häktningstider, nu är det dessutom svårare att få besök. Vad säger man på häktet i Malmö om den situationen?

– Ja, dom beklagar ju den här situationen, naturligtvis!

Så här är det: Den här ”pojken” skadade en lärare och en elev, eleven blev allvarligt skadad. Han ville halshugga sina offer och hade en ”hatlista”, hade planerat dådet i flera år.

Hade han inte gjort det så hade han inte ”drabbats” av att häktet i Malmö är överbelagt, utan hade kunnat träffa sin familj varje dag, om det vore så.

I Sverige talar vi om ”häktade barn”, inte om häktade tonåringar eller ungdomar. Denne ”pojke” mår dåligt nu, sägs det. Hur mår hans offer?

Psykiska störningar och sjukliga hämndbegär i all ära, men är han beklagansvärd och förtjänar han vår sympati? Tydligen gör han det.

Birgitta Sparf