BITTE ASSARMO: Det där med klimatligisterna

I förra veckan saboterade en grupp klimataktivister, som kallar sig ”The Tyre Extinguishers”, ett stort antal däck för bilägare i Göteborg. De påstår att de gjorde det för att de värnar klimatet (bilen är ond och alla bilägare utom partipolitiker och kändisar med rätt värdegrund är ännu ondare). Det tror jag inte ett dyft på. Jag tror att de gjorde det för att de är bortklemade ligister som utnyttjar klimatfrågan för att få gå ut på stan och sabba.

Klimatligisterna som släppte ut luften ur däcken på 142 bilar i Göteborg skryter om sin gärning på sociala medier. Där berättar de malligt att de saboterade däck på bilar i ”området kring Kungsportsavenyn, Göteborgs rikaste kvarter”. Frågan är dock om det inte bor betydligt rikare människor än så i Göteborgs klanledda stadsdelar, med grovt kriminella som tjänar grova svarta pengar på narkotikahandel och annat vidrigt. Men det är förstås alldeles för farligt att ge sig på dessa människors bilar. Feghet är ju trots allt också en del av yrkesaktivisternas signum.

Tanken att det är okej att ge sig på människor som har bra arbeten och gott om pengar har legitimerats otaliga gånger, av både politiker och myndigheter. För ett par år sedan, när det skrevs mycket om rån i tidningarna, tog polisens talespersoner i så de nästan spräckte sig när de skulle förmana föräldrar att inte köpa för dyra jackor åt barnen, eller vuxna att inte bära dyra klockor eller andra smycken på offentlig plats.

”Ska en 12-åring ha en jacka som kostar 7 000 kronor är en fråga man kan ställa sig. Ju dyrare föremål och ju större skillnader det finns i samhället, desto större incitament finns det så klart att råna. Det är ett lackmuspapper på hur samhället ser ut. ” sa polisen Hampus Johannesson då i tidningen Mitti 2019 – en artikel som numera är bortplockad från nätet.

Det gav signalen att rånoffren borde tänka lite mer på gärningsmännen än på sig själva. Medelklassen, och i ännu högre grad överklassen (den del som inte består av politiker, kändisar och högavlönade chefredaktörer, förstås, för den gruppen har ju frikort) förväntas alltså ta ansvar för de kriminellas gärningar.

2019 gick även dåvarande statsministern Stefan Löfven ut och spädde på hatet mot medelklassen och överklassen (förutom undantagen, som tidigare nämnts) när han anklagade välbärgade svenskar i välmående områden för kriminaliteten i förorten.

–Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen, sa han då.

Det var dock en ren lögn. Statistik från BRÅ visar nämligen att det var tre gånger flera anmälda narkotikabrott för eget bruk i Rinkeby än i Danderyd 2018, sett till folkmängd, och talar vi om narkotikabrott generellt var det hela sex gånger så många.

Det finns många exempel på hur politiker, myndigheter och även vissa ledarskribenter utmålar medelklassen och överklassen (ni vet vilka undantagen är…) som roten till allt ont som sker i samhället. Det är naturligtvis delvis därför en grupp ligister nu kan skryta med att de riktat sin brottslighet mot just dessa samhällsgrupper. I klimatets namn gubevars. Det rättfärdigar liksom allt.

Vad de gör i övrigt för att ”bidra” till samhället är jag dock osäker på. Jag är villig att satsa en rejäl slant på att bilägarna som drabbades drar in betydligt mer skattepengar till statskassan än hela klimataktivistgänget tillsammans.

Bild: Skärmdump från Twitter

Bitte Assarmo