BITTE ASSARMO: Hur många kretiner ryms på ett hötorg?

Det finns kräk. Och så finns det kräk. Bland de värsta kräk man kan föreställa sig är folk som lurar äldre människor på pengar. På det myllrande, mångkulturella Hötorget kryllar det av dem. Polisen har nyligen stoppat två av dem, ett par riktigt vidriga kretiner som tjänat grova pengar på att vägra ta emot kontanter och ”hjälpt” äldre slå in en rejält saltad köpesumma på deras betalkort.

Jag blir fullkomligt rasande när jag läser om sånt här. Bara tanken på att slippriga försäljare satt i system att lura äldre på pengar gör mig så förbannad att jag börjar längta efter mer primitiva straffåtgärder. Prygel och skampåle och därefter ett antal år på vatten och bröd skulle vara ett passande straff för de här vidriga människorna men frågan är om de ens får fängelse. Något åtal har inte väckts, i alla fall inte ännu.

Det är extra vidrigt att de här dräggen har stöd av politikerna. Jo, det har de faktiskt, eftersom lagen medger att försäljare kan nobba kontant betalning – trots att kontanter är fullt legitima betalningsmedel. Det har gett sådana här drägg oanade möjligheter när det gäller att lura och bedra. De har, med lagens medgivande, kunnat vägra ta emot kontanter och tvingat kunderna att betala med kort. Dessutom har de varit så ”hjälpsamma” att de erbjudit sig att hjälpa de äldre kunderna (bland annat en 94-åring) slå in köpesumman och lagt till ett antal nollor efter den rätta summan.

Visst, det hände även förr i tiden att vissa torghandlare lade en tumme på vågen eller avrundade uppåt, men det handlade om mindre summor och det var inte fullt lika lätt att komma undan med det när det handlade om fysiska pengar som bytte ägare. Hade politikerna satt ner foten och vägrat ge efter för mobbningen mot kontanterna hade de här dräggen inte lyckats med sitt lurendrejeri.

Stockholms stad, som hyr ut torgplatserna på Hötorget, har dessutom känt till det här länge. Under förra året har över 100 anmälningar kommit in till kommunen, och ett 40-tal personer har dessutom polisanmält. Men polisens resurser har inte räckt till, och därför har lurendrejeriet fortsatt.

Nu har alltså två torghandlare fått sina tillstånd indragna. Hur många fler av dessa kretiner härjar på Hötorget?

Jag gissar att de två som gripits nu endast utgör en bråkdel av alla lurendrejare som härjar på Hötorget. Jag har varit där tillräckligt ofta för att veta hur det går till. ”Yalla, yalla, kom och köp jordgubbar, kantareller, tomater, bra priser, bra priser” gastas det från vart och vartannat stånd men priserna är ofta motsatsen till bra. En gång föll jag för lockelsen att köpa en liten påse kantareller av en flinande karl strax före stängningsdags men drog mig snabbt ur affären när han slog in 2500 kronor för en påse svamp som inte skulle kosta mer än en hundralapp.

Som om han befunnit sig i medinan i Tunis eller Marrakech började han schackra om priset. 1800 kronor då? 1500? Ja men 1000 var det minsta, lägre kunde han inte gå, då skulle han går med förlust.

Eftersom jag själv ansåg att jag befann mig på Hötorget i Stockholm hade jag ingen lust att leka prutleken så jag vände på klacken och gick. Då kunde han plötsligt tänka sig att sälja kantarellerna för den slant de var värda. Från 2500 kronor till 100 på en minut, alltså.

Det är klart att det finns en väldig massa torghandlare som är hederliga också, men de sluga lurendrejarna blir fler och fler och numera undviker jag Hötorget i mesta möjliga mån. När det gäller folk som lurar äldre önskar jag dem i princip allt ont som tänkas kan, inklusive svårt nageltrång och skägg som växer inåt.

Bitte Assarmo