BIRGITTA SPARF: En feministisk analys av debatten

Det finns inte så mycket mer att säga om gårdagens partiledardebatt i Agenda. Vi har redan hört allt vid tidigare debatter och det mesta är redan kommenterat. Därför tänker jag inte ta upp vad kvinnorna i församlingen sa, utan mer hur de sa det.

Annie Lööf är den politiker som jag är i särklass mest rädd för, samtliga kategorier. Här var hon samma gamla skrämmande Annie som alltid. Hon ser helt salig och överlycklig ut, oavsett vilka ogenomtänkta och motsägelsefulla dumheter hon kläcker ur sig. Vilket beror på att hon blir hög på att höra sin egen röst. Allra lyckligast blir hon när hon gång på gång får kalla Jimmie Åkesson för rasist och ta avstånd.

Märta Stenevi är minst lika skrämmande. Stenevi uppvisar hela tiden ett imbecillt dumflin i den inledande duellen med Åkesson. Som att hon inte kan dölja sin kvinnliga list och bara låter honom hållas tills hon med sina knivskarpa argument tänker krossa honom.

Nytt för i år är att Stenevi under minst fem gånger under duellen vänder sig bort från Åkesson och till sina supporters istället, alltså programledarna Holmberg och Kvartoft. För att få stöd när han, den där elake Åkesson, också tillåts yttra sig. Men denna gång svek de henne, även Åkesson fick tala.

Kommunisten Nooshi Dadgostar drar dock aldrig på smilbanden, vilket jag uppskattar. Hon är dödligt allvarlig när hon förklarar allt elände i Sverige med privata företag, företagsvinster, vinster i välfärden och friskolor.

Statsminister Magdalena Andersson höll sig relativt lugn. Försökte inta rollen som trygg landsmoder. Hade en gullig liten stund med Ulf Kristersson om NATO, som vi snart söker medlemskap i. Vilket hon för död och pina inte kan/vill/får avslöja redan nu.

Sedan höll hon ett rätt bra anförande om feminism, om att alla kvinnor i Sverige är jämlika männen och har samma rättigheter och lika möjligheter och sånt.

Ebba Busch var som alltid den enda smarta, raka, klarspråkiga och grymt snygga kvinnan i församlingen. Hon slog direkt hål på Anderssons skitprat om alla kvinnors lika rättigheter genom att påtala att 240 000 kvinnor och flickor i Sverige i dag lever under hedersförtryck i våra utanförskapsområden.

Slutbetyget för debatten blir tre galna tokfeminister av fem möjliga!

Birgitta Sparf