MOHAMED OMAR: Svenskens karaktär

För ett tag sedan prövade jag att jobba som städare på ett kontor. Det var ett trevligt jobb. Jag tycker om att tjäna. När man går omkring i bakgrunden observerar man saker.

Jag är orolig för svenskens karaktär. Vuxna människor beter sig som barn. Många vuxna saknar tålamod och behärskning.

Svenskarna idag är inte samma folk som byggde det här landet. Om vår karaktär fortsätter att förändras är jag tveksam till att vi kommer att kunna behålla vår välfärd.

Så vad observerade jag? Jo, att vuxna människor inte kan vänta med att gå på toa. De rusar in på toa som kissnödiga barn. Det spelar ingen roll att jag håller på att rengöra.

Vuxna människor borde kunna hålla sig. Dessutom bör man respektera en städare som gör sitt jobb. I mina ögon är det ovärdigt att rusa på toaletten.

En annan sak: de tuggar ständigt på något. I caféterian står en maskin med läsk, godis och mackor och dylikt. Priserna är hutlösa. Minst tre gånger så dyrt som samma varor på ICA. De anställda springer och handlar i maskinen hela tiden.

Dels är det ovärdigt, tycker jag, att visa att man inte kan behärska sitt sug efter mat. Dels är det ett tecken på bristande förmåga att planera att köpa i maskinen istället för att köpa 10 chokladkakor på Willys och ta med en om dagen till jobbet.

Sjukskrivningar. Folk sjukskriver sig var och varannan dag. Hur kan svenskar som tränar så mycket och är så noga med vad de äter vara sjuka hela tiden?

Jag har inte kollat statistiken, men något är skumt när en befolkning med så hög medellivslängd är sjuka så ofta.

De SKA ha kaffe. Om kaffemaskinen krånglar blir de ledsna och arga. På riktigt. De uppfattar det som en rättighet att få gratis kaffe tio gånger per dag.

Jag anser att en vuxen ska kunna behärska sig. Finns det kaffe, drick och var tacksam. Finns det inte, låt vara eller gå och köp själv. Gnäll inte, det är dåligt uppförande.

De älskar fredagar. Redan på måndag börjar de räkna minuterna till fredag eftermiddag. Även om man känner så, bör man inte uttrycka det öppet inför kollegorna. Det skadar arbetsmoralen, anser jag.

Det här var några punkter. Det kanske kommer fler i en kommande text.

Kom ihåg att detta är observationer från EN arbetsplats. Det är möjligt att folk har dålig karaktär just där, men inte på andra platser.

BILD: Städaren i filmen Breakfast Club (1985).

Mohamed Omar