BIRGITTA SPARF: Valfläsk till fel målgrupp?

Om socialdemokraternas satsning på fattiga pensionärer och remissinstansernas reaktioner.

Ålder är bara en siffra, har vi hört under några år nu. Ungefär som att kön bara är en social konstruktion som kan man välja lite som man vill, efter tycke och smak.

Nu kommer socialdemokraternas nya postmodernistiska syn på tidigare arbetsinsats för erhållen pension tydligt fram i förslaget om satsningar på fattigpensionärer. Idén att man ska ha arbetat för att erhålla pension tycks enligt dem vara både förlegad och skrotad.

Att förstå sig på det svenska pensionssystemets uppbyggnad är svårt, för att inte säga omöjligt. Det är för övrigt inget som man vanligtvis ägnar sig åt innan man fyllt 64.

Jag, som betraktar jag mig som normalbegåvad, har verkligen försökt förstå systemets alla komponenter, men har gett upp.

Jag tar inga uppdrag sedan tre år tillbaka och plockar nu ut alla mina pensioner så snabbt jag kan. Medans det finns några pengar kvar. En stor del sparar jag för kommande behov.

Vad mina egna pensioner baserar sig på har jag fullständig kontroll över. Resten är och förblir i ett obegripligt töcken.

Nu, när remissinstansernas svar på Socialdemokraternas förslag till satsning på fattigpensionärerna kommer, och väldigt många ger tummen ner, försöker jag sätta mig in i det hela igen.

Som jag förstått det så baseras satsningen på garantipensionärerna och på ett ”garantitillägg i bostadstillägget”.

Vilka får då garantipension? Information från Pensionsmyndigheten:

”Om du har haft en låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige eller jobbat endast ett fåtal år kommer du att få låg eller ingen inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension.

Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år till och med det år du fyller 64 år.”

Nyckelmeningen här är: ”Låg eller ingen arbetsinkomst”. Speciellt: ”Ingen arbetsinkomst”.

Ingvar Backle på Svenskt Näringsliv ger uttryck för sin kritik:

– Det är oerhört viktigt att hålla fast vid de ursprungliga principerna i pensionsöverenskommelsen med en tydlig spegling av livsinkomsten och vad den enskilde individen har bidragit med, via egenavgifter och allmänna pensionsavgifter som arbetsgivaren har betalat in.

Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är detta inte en ökning av pensionerna utan ett ”garantitillägg i bostadstillägget”.

Backle igen:

– Det har ju inget med bostadskostnader att göra! Pensionsgruppen finns till just för att det inte ska gå att göra partipolitik av de här frågorna. Men det struntar Shekarabi i. Det här är uppenbar fulpolitik som handlar om att köpa röster för att försöka vinna valet – inget annat.

Fulpolitik och röstfiske, alltså. Läs gärna bifogade artikel för att få veta mer. Den är riktigt intressant, även om du ännu inte firat 64 år.

Socialdemokraterna vill nog inte höra talas om att denna pensionssatsning kan rubriceras som ”valfläsk”. Eftersom majoriteten av de som satsningen i själva verket riktas mot inte ens äter fläsk.

(Info till de yngre: Bilden visar Thore Skogman. Känd svensk kompositör som bland annat skrev låten ”När man är en glad pensionär!” på 1960-talet.)

Birgitta Sparf