BITTE ASSARMO: Kefiren ska bort – men hur blir det med Leninpriset?

I spåren av Rysslands krig mot Ukraina fortsätter företag och organisationer att ta avstånd på det enda sätt de känner till. Meningslösa manifestationer är ”den nya lilla svarta”, något som vi tidigare skrivit om här på Det Goda Samhället. Nu är det Arlas tur att visa att de valt rätt sida, och det gör de genom att tillfälligt sluta sälja Kefir, eftersom förpackningen ”associeras med Ryssland”. Nu räcker det alltså inte med att ta avstånd från Putin utan även från de klassiska lökkupolerna som kännetecknar de ryska kyrkorna.

Det här är så stolligt så man tror att första april har tidigarelagts. Men tyvärr inte. Det är så här organisationer och företag agerar idag, med storstilade gester som dryper av tillgjord indignation, och som syftar till att ge intrycket av ansvarstagande och rätt värdegrund.

Man undrar ju hur långt det ska gå med de här stolligheterna. Ska biblioteken ta bort Tolstoy och Dostojevskij från hyllorna också? Det skulle inte alls förvåna mig, för ingenting är omöjligt när det gäller att visa att man har den rätta värdegrunden. Det är ju trots allt ett faktum att dessa författare inte bara kan ”associeras” med Ryssland utan faktiskt också var ryssar. Skäms på dem, och bort med dem bara! Att de skapat några av världslitteraturens odödliga klassiker väger sannolikt lätt mot det faktum att Rysslands nuvarande president, långt över ett sekel efter deras bortgång, invaderat Ukraina.

Frågan är dock hur det kommer att bli med Leninpriset, som ju delas ut årligen på initiativ av den stenrike kommunisten Lasse Diding. Kommer även detta att ställas in nu? För man kan väl ändå, med visst fog, säga att Lenin kan ”associeras” med Ryssland?

Jag har kontaktat organisationen för att få veta hur den ställer sig till saken men har ännu inte fått något svar. Kanske funderar de i detta nu på hur de ska göra – eller så gör de inte det. Lenin var ju trots allt en rättskaffens man – en riktig kamrat, det vet ju alla. Dessutom var han ledare för det kommunistiska Sovjetunionen och inte för Ryssland och det vet väl varenda kulturprofil att Sovjet var ett fridens och fredens land som aldrig skulle ha kommit på tanken att invadera sina grannländer.

Bitte Assarmo