BIRGITTA SPARF: Here we go again?

Förra gången det kom ”ensamkommande barn” gavs vi från medierna bilden av små nioåriga parvlar som hade traskat hela vägen hit från Afghanistan och Somalia, barfota och i trasiga skjortor och kortbyxor. Helt ensamma i världen, endast i sällskap av ett smutsigt och sönderkramat gosedjur.

Hur kommer det att bli denna gång? Kommer historien att upprepa sig? Kommer dessa ensamkommande barn från Ukraina? Utan sina mammor?

Jag har svårt att se att de verkligen kommer därifrån. Vad skulle föräldrarna ha att tjäna på det? Eller har både mor och far dödats i kriget och de små barnen har själva kommit på att de ska ta sig till Sverige?

Att människor i Somalia och Afghanistan skickade hit sina vuxna ”barn” som ”ankarbarn” är fullt förståeligt. De utgjorde ju en guldbiljett för resten av familjen att få återförenas här i Sverige.

Men för ukrainare råder inte samma gynnsamma förutsättningar att på det sättet erhålla garanterad och livslång försörjning. Eftersom de inte erbjuds permanenta uppehållstillstånd.

Ser vi ett nytt stort bedrägeri, som våra politiker och myndigheter kommer att köpa, rakt av? Varför, och iscensatt av vem?

Jag vet inte, jag ställer enbart frågor. Kanske är jag allt för cynisk och luttrad. Vad tror ni att detta handlar om?

Birgitta Sparf