BIRGITTA SPARF: Surrealism – när den är som allra bäst!

Regeringens förslag till kompensation för de idiothöga bensinpriserna är, om jag förstått saken rätt:

o Sänkt skatt på diesel och bensin med 1 krona och 30 öre per liter mellan den 1 juni och den 31 oktober.

o 1 000 kr till mig och alla andra som äger en bil, oavsett om vi äger en eller flera bilar.

o Mer till skattebidraget för de som köper en ny elbil så att de kan fortsätta köpa en sådan med 70 000 kr i statlig rabatt.

o Förlängd elpriskompensation under en månad i södra och mellersta Sverige.

o Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer under juli-december.

Alltså, jag förstår inte varför de måste göra allt så förbaskat komplicerat.

Det pris vi betalar för bensinen består till 51,9 procent av skatt. Beräknat på bensinpriset den 11 mars 2022. (Expressen 220314)

Då vore det väl mycket enklare att göra som jag föreslår:

o Ge alla som har minst tre kilometer till ICA 400 kronor som kompensation under juli. De som har mer än tre kilometer dit får 430 kronor, oavsett avstånd.

o Om samma förutsättningar som ovan gäller, men avståndet avser till Konsum, eller Coop som det numera kallas, ska de erhålla 1 800 kronor i kompensation.

o Om samma personer äger en eller flera cyklar ska de erhålla 100 kronor extra i kompensation under samma tidsperiod, oavsett antal cyklar, förutsatt att det är elcyklar och de inte samtidigt fått förhöjt bostadsbidrag under perioden.

o De som inte uppbär bostadsbidrag men äger minst en bil och minst en cykel, eldriven eller inte, får under augusti 250 kronors avdrag på tidigare beviljad kompensation för förhöjda elpriser.

o Som kompensation för utebliven kompensation enligt punkten ovan föreslås en kompensation om 100 kronor per hushåll för nämnda tidsperiod. Att utbetalas före valet.

Hur svårt kan det vara att göra det hela enkelt?!

Birgitta Sparf