Gästskribent JÖRGEN OOM: Putte kalsongförgiftaren  

På en stor fin herrgård härskade Putte, faktiskt den största gården som överhuvudet taget fanns. Men Putte var inte nöjd. Han ville ha mer, och började därför bråka med grannhusen, alla betydligt mindre än hans. Han bröt sig in i ett av grannhusen som han ville ha, och ockuperade flera av rummen, och sa, att egentligen var hela huset hans. När den relativt nye ägaren Selén i detta hus ville avhysa Putte, kallade Putte honom för narkoman och nazist. (Ganska osannolikt, eftersom Selén själv var jude…). Detta tyckte en man vid namn Alex, som själv bodde på Puttes stora fina gård var pinsamt, och bad därför Putte sluta bråka med grannhuset, ja, att uppföra sig lite trevligare över huvudet taget. 

Detta gjorde Putte mycket arg. Han lät därför några av gårdens trogna och lojala medarbetare smeta in ett gift i Alex kalsonger, så att Alex blev dödssjuk.  Putte sa då till de läkare som undersökte den dödssjuke Alex, att de inte behövde undersöka Alex så noggrant. På olika sätt hamnade Alex till slut i ett grannhus, vars ägare hade skickliga läkare som med nöd och näppe lyckades rädda Alex liv. (Efter detta kallade Alex vänner, som var kvar på Puttes stora gård, i hemlighet Putte för ”Putte Kalsongförgiftaren”. Men det vågade de förstås inte säga, då hade de nog hamnat bakom lås och bom.)  

När Alex tillfrisknat någorlunda, åkte han hem till den stora gården igen, men nu satte Putte honom i fängelse, för att han tyckte Alex var dum. 

Putte tyckte nu att det var dags att ta över hela Seléns hus. Då blev Selén rädd, och talade med sina kamrater lite längre västerut, om de kanske ville komma och hjälpa honom. Då sa Putte, att dem får du inte leka med, du skall bara leka med mej, och skickade några av sina trogna medarbetare att stjäla hela Seléns hus. Alla Seléns riktiga kamrater sa då att de tyckte synd om Selén, men att Putte var så stark, så de kunde tyvärr inte kunde komma och hjälpa honom, för då skulle nog Putte bråka med dem också.   

I detta läge ville Putte Kalsongförgiftare plötsligt framstå som snäll, så efter att ha brutit sig in och tagit flera av rummen i Seléns hus, så erbjöd han sig lika fräckt som förslaget att förhandla med Selén: om denne eventuellt skulle kunna få behålla någon lite skrubb i sitt fina hus, för resten av huset tänkte Putte Kalsongförgiftare behålla, och gick inte den nazistiska narkomanen Selén med på detta, då skulle det minsann bli synd om Selén. 

Snipp snapp snut, men där är sagan inte slut. För hur denna sorgliga saga slutar vet ingen, men har ingen lyckats tala förstånd med Putte, så börjar han nog snart bråka med fler hus i närheten…  

Jörgen Oom är legitimerad psykolog, med specialinriktning attitydpåverkan och hypnos. Sveriges mest internationella motivationstalare. Talat för medarbetare på företag och organisationer i 43 länder, alla världsdelar. Av organisationen Talarforum utsedd till årets talare i Sverige.