BITTE ASSARMO: Hur ska Henrik Schyffert klara att följa ståuppkomikens nya riktlinjer?

Nu vill svenska ståuppkomiker införa riktlinjer. Alla medarbetare ska behandlas ”rättvist och fördomsfritt oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, religion, etnisk tillhörighet, civiltillstånd, politisk åsikt, funktionsvariation eller ålder.” Det låter en smula märkligt med tanke på att initiativtagaren Karin Adelsköld för några år sedan kallade artisten Christer Sandelin för ett ”rövhål” för att han ville se Jimmie Åkesson som statsminister, men hyckleri tycks ju numera vara en dygd snarare än en last.

”Gränslösa beteenden, sexuella anspelningar och missbruk av maktpositioner har visar sig vara de största och vanligaste problemen” säger Karin Adelsköld i en intervju i Svenska Dagbladet.

Det kan man lätt föreställa sig, om man ska döma av vad som pågår på ståuppscenerna. Men man får förmoda att de här riktlinjerna gäller enbart bakom scenen. Annars skulle det nog blir rätt tyst på den svenska humorscenen framöver för hur skulle dessa skojfriska damer och herrar överhuvudtaget kunna framträda utan att håna Jimmie Åkesson, ösa skit över SD:s väljare, kränka alla religiösa som inte är muslimer eller häckla dem som envist hävdar att det finns en svensk kultur att värna?

Det skulle de naturligtvis inte. De har ju som regel en generellt torftig repertoar. Tänk dig Henrik Schyffert, om han inte fick göra grimaser och utstöta pruttljud medan han hånar medborgare som oroar sig för samhällsutvecklingen, han skulle ju bli ängslig som en treåring som gått vilse i skogen. Och föreställ dig Özz Nujen, utan de ständiga påhoppen på etniska svenskar och attackerna mot inbillad rasism. Han skulle stå där som en storögd liten knodd på första skoldagen, utan att ha en aning om vad han skulle säga eller göra.

De sistnämnda ställer sig för övrigt bakom de nya riktlinjerna. Men hur ska de alls klara att följa dem? De har ju praktiskt taget byggt sina karriärer på hån, hat och fördomar och det är sannolikt inte bara publiken som utsätts för deras översitteri. Jag vill inte ens veta hur en person som Schyffert, en medelålders man som använder ord som ”runkbajsa” i samband med kvinnor vars söner han hatar, beter sig bakom kulisserna när ingen ser. Men jag misstänker att han är långt bortom att kunna räddas av några välvilliga riktlinjer.

Och den andre då? Özz Nujen är en kurdisk nationalist som utan att blinka låter en utvisningsdömd terrorist renovera sommarvistet och sen hänvisar till sin svåger? Jisses. Hur kan han ens bli framsläppt på en kulturscen med det bagaget?

Det är något fundamentalt sjukt med den svenska så kallade ”humorscenen”. Och de nya riktlinjerna kommer inte att bota den sjukan. Alltsammans är bara ett spel för gallerierna, för är det någon som verkligen på fullt allvar tror att de här människorna kommer att inkludera komiker med politiska åsikter på högerkanten och släppa in dem i värmen? Naturligtvis inte.

Bitte Assarmo