BIRGITTA SPARF: Exempel på lyckad integration

Uppdrag Granskning har gjort ett mycket bra reportage från Tjärna Ängar i Borlänge. Det kanske är menat att beskriva hur misslyckad integrationen är i just detta område, men jag menar på motsatsen.

Är det några som lyckats med sin integration in i det svenska samhället är det just dessa somalier i Borlänge. De har förstått själva kärnpunkterna i vad som utmärker Sveriges allomfattande välfärdssamhälle:

o Det lönar sig inte att arbeta. Korrekt uppfattat. Som arbetslös bidragstagande vuxen i en barnrik familj tjänar man ingenting på att stiga upp i svinottan och gå till ett trist arbete. Allra minst när varje nyfött barn genererar mer i bidrag än vad ett arbete någonsin skulle göra. Detta eftersom lönen, i motsats till bidragen, inte sätts utefter hur många barn man lyckats sätta till världen.

o Det är onödigt att lära sig svenska. Återigen rätt uppfattat. Du kan gå fem år på SFI utan att lära dig mer än ”Jag må dåligt, micke dåligt!” och få bidrag hela tiden. Sedan återstår rätten till kostnadsfri tolk livet ut när du till exempel besöker socialtjänsten för att förklara att du måste få mer pengar.

o Du ska absolut inte vittna i rätten om du ser ett brott begås. Helt riktigt, det skulle inte heller jag göra. Eftersom det numera är förenat med livsfara. Genom hot från brottsaktiva klaner och gäng som är starkare och mäktigare än det svenska rättsväsendet.

o Huvuddelen av den framgångsrika integrationen består i att klaga, klaga, klaga! På det svenska samhället, på den svenska rasismen, på alla ”rika svenskar” som har makten!

o Genom att anta en offerroll blir man garanterad mångmiljonbidrag, om man är smart nog att starta en förening för utbildning i koranstudier, somalisk kultur och ”integration”.

Polisen i Borlänge har en hopplös uppgift. De har försökt att skapa relationer, vilket enligt polisförbundets Lena Nitz är polisens främsta uppdrag. Men framgångarna uteblir, konstigt nog.

Tre lokalpoliser går runt i området och möter en heltäckt somaliska med barnvagn och fyra barn myllrande runt benen. Poliserna försöker genast skapa en relation:

– Hej hej! Har du varit i skolan? (Duktig idiot!)

Ett av hennes barn frågar en av poliserna om hon spelat ett visst TV-spel. Den kvinnliga polisen förklarar:

– Nej, det fanns inte när jag var barn. Du förstår, det var jätte jättelänge sedan jag var barn! Länge sedan! Förstår du? (Duktig idiot!)

En annan av de kvinnliga poliserna tror inte att den stenkastning som skett mot dem varit avsedd att skada. Utan skett mer som en markering. (Duktig idiot!)

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) gör en rent lysande insats i reportaget. Jag menar då som ett klockrent exempel på en naiv, okunnig och välnärd socialdemokratisk kommunpolitiker som i lugn och ro kan fortsätta med insatser i mångmiljonklassen som redan visat sig inte fungera.

På de skattebetalande kommunmedborgarnas bekostnad. De har ju hög kommunalskatt, vilket han nöjt konstaterar.

Han gör som alla andra inkompetenta politiker. Han satsar ”långsiktigt”. Det har han gjort sedan han tillträdde 2011. Och är det något som kan flyttas fram, igen och igen i all oändlighet, så är det långsiktiga kommunala satsningar rörande just integration.

Jag har träffat tusentals somalier genom mitt arbete inom socialtjänsten. En handfull av dessa har varit precis lika smarta som Mursal Isa, politiker för Miljöpartiet i Borlänge.

Han har sedan han kom hit för 18 år sedan lärt sig perfekt svenska. Han är precis lika mentalt svensk som jag. Och därför följdriktigt hotad till livet av de andra somalierna.

Jag rekommenderar varmt alla som ännu inte sett Uppdrag Gransknings reportage att titta. Om ni vill se utmärkta exempel på lyckad somalisk integration in i det svenska välfärdssamhället! ❤

Birgitta Sparf