BIRGITTA SPARF: Hur mycket trams och fånigheter tål vi?

TV4 (21/12) har haft vänligheten att presentera en lista över vilka ord vi inte får använda när vi talar om invandrare. ”Invandrare” är ett av dem, enligt mångfaldskonsulten Barakat Ghebrehawariat.

Jag tycker hans lista är utmärkt och väldigt användbar. Om man vänder upp och ned på den och gör precis tvärtemot vad han hävdar att vi får säga.

Jag har aldrig förstått varför N-ordet (jag skriver så för att inte bli avstängd från Facebook) har blivit absolut förbjudet och anses kränkande. Googlar jag på ”Negro spirituals” får jag ungefär 1 480 000 resultat på 0,44 sekunder. Märkligt. Resultatet borde ju ha blivit noll.

Svenska Wikipedia har elegant rundat problemet genom att bara kalla denna speciella musikart för ”Spirituals”. Library of Congress kallar den ”African American Spirituals” och raderar därmed dess djupa mening och betydelsefulla historia.

Jag avråder också från användning av N-ordet. Är lite osäker på om det är brottsligt och klassas som hatbrott, därför är det säkrast att avstå.

Jag använder inte själv ordet ”svartskalle”, därför att jag anser det vulgärt och missvisande. Det säger ingenting, om man med ordet menar en invandrare. Andra ord som jag tar avstånd ifrån är ”invällare” och ”skäggbarn”. Tyder på obildning och säger mer om de som använder dem än om några invandrare.

Men sedan börjar det lossna. Här kommer min lista över bra ord för att benämna en invandrare i Sverige, samt de som går bort:

– Invandrare

– Färgad

– Mörkhyad

– Rasifierad – går bort. Ett obegripligt ord.

– Flykting – går också bort. Endast ett litet fåtal är det.

– Icke-vit – går bort. Fånigt. Funkar kanske i USA.

– Utlandsfödd

– Med utländsk bakgrund

Ghebrehawariats lista över benämningar som vi enligt honom får/bör/ska använda är en orgie i obegripligheter och rent struntprat:

– Människor som rasifieras som X – går bort eftersom rasifieras är ett oanvändbart ord. Vad menar han för övrigt? Att någon klassas som det den är, exempelvis en kines?

– Människor som är whitepassing – går bort eftersom ”whitepassing” för det första inte är svenska, för det andra är obegripligt. Ghebrehawariat själv förklarar det med att ”vithet är inte stabilt eller biologiskt utan är föränderligt”. Rena struntpratet, med andra ord.

– Människor som tillhör vithetsnormen – går bort eftersom detta också är struntprat. Vita människor är vita, vi ”tillhör” ingen ”norm”.

– Synliga minoriteter – går bort, så outsägligt fånigt. Till skillnad från alla osynliga minoriteter då, eller?

– Människor med utomnordiskt utseende – går bort. Larvigt, löjligt och otympligt. En polack kan ha ett nordiskt utseende, likaså en tysk med flera.

– Svensk-etiopier – Bingo! Det kan vi börja använda om fransoser och engelsmän! (Obs! Ett skämt!)

Programledarna i TV4-studion är väldigt intresserade och ivriga att förstå och lära sig mer.

Förmodligen för att trumma in budskapet i alla fullblodsrasister där hemma i TV-sofforna.

Hur mycket trams och fånigheter ska vi stå ut med? Hur många såna här invandrare som lever på att förpesta vår språkliga tillvaro med försök att skambelägga oss klarar vi av? När har vi fått nog? Själv har jag tröttnat för länge sedan!

Vem är då denne Ghebrehawariat? Blanche Sande har skrivit om honom i Smedjan, Timbro. Mycket läsvärt!

Birgitta Sparf