BITTE ASSARMO: Den store och upphöjde tänkaren Jan Guillou

Vår store kulturpersonlighet Jan Guillou har fattat pennan och författat ännu en text som sjuder av visdom och intelligens. Denna gång förklarar den upphöjde för oss vanliga dödliga att kriminaliteten inte är något samhällsproblem. Istället är det hala badkar vi borde oroa oss för.

”De blåbruna låtsas för närvarande betrakta gängvåldet som det största hotet mot nationen”, skriver han i sin kolumn i Aftonbladet och fortsätter: ”Ungdomsligorna i Stockholms förorter har under de senaste fem åren dödat 98 människor, i huvudsak sig själva och i några fall personer som befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt […]”.

Fel plats vid fel tidpunkt. Jo jag tackar jag. Om jag råkar vara på väg till mitt arbete, och ett gäng skjutgalna kriminella väljer just den platsen för sin uppgörelse, är jag alltså på fel plats vid fel tillfälle.

Skönt att få klarhet i det. Jag har nämligen alltid trott att det är de kriminella som är vid fel plats vid fel tillfälle. Det var förstås urbota dumt av mig, men nu vet jag bättre, tack vare den upphöjde.

Badkar dödar dock betydligt fler. Jan Guillou nämner ingenting om huruvida de som dödats av badkar också befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle, eller om badkaren hade uppsåt att döda, men det kommer kanske i en krönika längre fram. Däremot vet han förstås varför så många idag pratar mer om kriminaliteten än om de hotfulla badkaren:

”Brist på empati och fantasi är bara två av de skälen. Blåbrun människosyn är ett annat skäl.”

Just så är det! De dumma och okunniga som vill att kriminella ska straffas är inte bara ”blåbruna” utan dessutom oempatiska och fantasilösa.

Själv är förstås den upphöjde begåvad med både empati och fantasi. Därför förmår han verkligen känna med de kriminella och kan sätta sig in i hur otroligt besvärligt och jobbigt det är för dem att ständigt tvingas konfronteras med människor som envisas med att vara på fel plats vid fel tillfälle.

Med tanke på Guillous enastående högutvecklade intellekt bör man ha en viss förståelse för att han kan verka en liten smula uppblåst ibland. Det förstår ju var och en att den vassaste kniven i lådan har rätt att se ner på de andra, slöare besticken. Tyvärr verkar dock inte kreti och pleti riktigt inse Guillous storhet, att döma av de hånfulla kommentarer som nu flödar på sociala medier. Detta är bara en bråkdel av vad den upphöjde tvingas stå ut med när han loggar in på Twitter:

”Betyder det att vi kan dra in på pengar till förorten och istället se till att dom får en anti-halkmatta till varje badkar? Skulle spara mycket pengar”

”Hur ska vi bekämpa detta badkarshot? Mer fritidsgårdar till badkarsförsäljare?”

”Kanske dags att åtala IFÖ & Gustavsberg för stämpling till mord?”

”Glöm inte risken för skada när man sabrerar champagnen.”

Det verkar alltså inte som om den dumma allmänheten riktigt har förstått hur överlägset Jan Guillous intellekt är. Det finns till och med folk som hånfullt drar upp att han använt badkarsliknelsen tidigare, strax efter att fem personer (inklusive ett barn) mördades av islamisten på Drottninggatan:

”För närvarande utgör hala badkar en betydligt större fara för liv och hälsa i Sverige än islamistisk terrorism. Och även om nutidens terrorister skulle lyckas uppnå samma farlighetsgrad som våra badkar så är de dömda att gå under som alla sina föregångare.”

Hur har folk mage att dra upp det här? Jag menar, om nu den upphöjde har kommit på en supersmart liknelse som kan användas i alla sammanhang bör han ju också få använda den utan att lägre stående varelser ska anmärka på att han upprepar sig.

Den enda som jag, på rak arm, kan komma på som är lika briljant och intellektuellt högtstående som Jan Guillou, och som kan uppfinna sådana här enastående intelligenta liknelser, är den brittiska journalisten Yvonne Ridley. Hennes käpphäst är dock inte badkar utan jordnötter. Fler dör nämligen av jordnötsallergi än av islamistisk terror så det finns ingen anledning att agera mot terrorister.

Yvonne Ridley var mäkta populär i finrummen för ett tiotal år sedan och anlitades som föreläsare av bland annat Sveriges riksdag och Miljöpartiet. Sedan dess har hon fått ett lite skamfilat rykte, efter att uttryckt vördnad för Shamil Basayev, som låg bakom gisslandramat i Beslan, där över 300 personer, inklusive 186 barn, mördades och sedan hon uttryckt grov antisemitism, men ingen kan ta ifrån henne att hon skapat en lika intelligent och djupsinnig liknelse som Jan Guillou.

Jordnötter och badkar. Farligare än både terrorister och gängkriminella. Vi har tur, som får ta del av detta lysande skarpsinne. Undrar just i vilket sammanhang de farliga badkaren dyker upp härnäst. Jag ser ivrigt fram emot nästa djupsinniga och intelligenta krönika av Sveriges i särklass störste och viktigaste tänkare.

Bitte Assarmo