BITTE ASSARMO: Socialdemokraternas uppgång beror på bekvämlighet och okunskap

Socialdemokraterna ökar i popularitet och SVT lanserar nu det ökande väljarstödet som en ”Andersson-effekt”. Men eftersom det är SVT/Novus som gjort väljarundersökningen bör man ta entusiasmen med en stor nypa salt. SVT har ett klart och tydligt uppdrag: Att stötta regeringen och hjälpa socialdemokraterna vinna valet. Självklart har Novus därför gjort väljarundersökningen i grupper där de får det önskade svaret, det vore korkat att tro något annat.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein menar att Socialdemokraternas uppgång bottnar i ”förhoppningar om en nystart och en tydligare socialdemokrati”. Och det finns nog de som fortfarande hyser den förhoppningen. Socialdemokraternas grepp om Sverige och svenskarna är oerhört kraftigt och bottnar i närmare ett sekel av massiv propaganda om socialdemokratin som den enda demokratin, så det är klart att det tar tid att förändra den uppfattningen. Jag tror därför att det ökade väljarstödet handlar mycket om gammal vana.

Jag tror också att det bottnar i att förhållandevis få svenskar är aktiva på sociala plattformar som Twitter. Av de 500 000 Twitterkonton som fanns i Sverige 2014 hade knappt 80 000 konton twittrat mer än tre gånger sedan kontot öppnades. 80 procent av alla tweets skrivs av så få som tio procent av twittrarna. Detta har inte förändrats särskilt mycket sedan dess, om man tittar på de senaste rönen från Internetstiftelsens undersökning om svenskarna och internet. Det innebär att relativt få väljare vet hur illa det är ställt med exempelvis Morgan Johansson och hans demokratiuppfattning.

Att Socialdemokraternas uppgång skulle handla om en ”Andersson-effekt” köper jag därför inte överhuvudtaget. Den handlar snarare om bekvämlighet och om okunskap. Bekvämlighet, därför att många svenskar fortfarande har uppfattningen att Socialdemokraterna är ett statsbärande parti och gärna lutar sig tillbaka. Okunskap, därför att få svenskar vet hur partiets representanter egentligen ser på demokratin. Det är ju främst på Twitter de framför sina skeva åsikter, och visar sina rätta ansikten – på en plattform som de flesta väljare inte ens besöker.

Bitte Assarmo