MOHAMED OMAR: Rasismens profitörer

Rasismen är idag en lukrativ bransch. Man kan tjäna stora pengar som antirasistisk aktivist – och förbättra sin image. Det delas ut miljontals skattekronor till antirasistiska organisationer. Vad de gör för pengarna har man inte så stor koll på.

Men inte bara som aktivist kan man göra vinster, utan även som offer. Man kan förstås få skadestånd, men utöver detta kan man även få medial uppmärksamhet och därmed gratis reklam för sin verksamhet. Om man är i media- eller underhållningsbranschen är detta värdefullt.

Det var väl så den amerikanske skådespelaren Jussie Smollett, född 1982, resonerade när han iscensatte en rasistisk attack mot sig själv. Eftersom han är både svart och homosexuell räknade han med att bli ett trovärdigt offer som skulle få sympatier från mäktiga personer och organisationer.

Jussie Smolletts karriär gick inte så bra då han iscensatte attacken i Chicago i januari 2019. Han är mest känd för sin roll som den homosexuelle musikern Jamal Lyon i teveserien Empire.

Två bröder som arbetat som statister under inspelningen av ”Empire” uppgav under förhör att Smollett betalade dem 3 500 dollar, motsvarande nästan 32 000 kronor, för att låtsas attackera honom.

För polisen berättade skådespelaren en utförlig historia om att han hade överfallits av två maskerade män i Donald Trump-kepsar som hade bundit en snara runt hans hals och hällt blekmedel över honom, samtidigt som de skrek rasistiska tillmälen.

Innan attacken ska han ha fått ett hatbrev där det stod ”You will die black f*g”.

Och efter attacken hade rasisterna sagt: ”This is MAGA country.”

MAGA står för Make America Great Again, Donald Trumps kampanjslogan.

Historien var så klart byggd på Hollywood-stereotyper av ondskefulla, vita rasister. Snaran är en symbol för lynchningar och för tankarna till Ku Klux Klan.

Det konstiga är att det faktiskt finns folk som tror att USA har ett allvarligt problem med farliga, vita män på gatorna och häller blekmedel över svarta människor.

Liksom det finns något att vinna på att vara offer för rasism, finns det något att vinna på att uttrycka sympati för dessa offer.

Flera kändisar spred snabbt Smolletts historia och betygade hur upprörda de var och vilket stort problem rasistiska, vita män är.

Det var bara ännu ett enkelt klick som skulle förstärka deras varumärke som goda. De undersökte inte saken så noga.

Lee Daniels, medskapare av serien Empire, lade upp en video på Instagram där han visade sitt stöd för kollegan.

– Du och ingen annan ska behöva bli utsatt för något sånt här. Ingen ska behöva få blekmedel kastat på sig, ingen ska behöva få ens snara runt halsen.

Ironiskt nog var de två bröderna som anlitats för att spela rollen som vita rasister svarta! Två svarta bröder från Nigeria. De flög hem efter fejkattacken.

Eftersom både offer för rasism och antirasister har så mycket att vinna på rasismen, bör man vara skeptisk när man hör historier om rasistattacker, särskilt om de är alltför schablonartat beskrivna och aktörerna påminner alltför mycket om Hollywood-stereotyper av onda vitingar.

Rättegången mot Jussie Smollett pågår just nu.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar