BIRGITTA SPARF: Det blir nog bra det här!

Vår nya skolminister Lina Axelsson Kihlblom intervjuas i P1 Morgon (2/12) och så här låter det då:

”- Jamen..ähm.. jag tänker så här! Jag har mött VÄLDIGT många unga pojkar som har varit liite så här va ska man.. ähm ähm.. vad ska man välja lite i livet. Här tänker jag så här!

Skol.. Alla barn ska kunna titta på sin skola och säga att ”Här finns min framtid”! Alla ska lyckas och vi ska ha…eh ähm ööh.. LÄROPLANER som alla kan förstå! Vi ska ha krav som är lagom höga och vi ska ställa högre och högre och högre krav. Det ska inte vara ett alternativ att INTE.. ääh ääm öh.. gå i skolan!

Och det här måste vi.. vi måste både.. och då tänker jag så här att vi måste satsa på att säkerställa ..eh ööh öhm.. att vi kan följa upp eleverna, vi måste visa dom också väldigt mycket OMTANKE! De med omtanken och gränssättning som vi faktiskt visar att vi tror på dom!

Jag tänker så här att höga krav på att man ska göra läxor hemma, alltså att det ska bero på att du har ..att, att dina betyg ska vara BEROENDE av att du har en mamma och pappa som, som hjälper dig med läxorna dagligen, då vet vi att vissa barn slås ut. Så kan vi ju inte ha det!

Utan skolan ska ju vara för ALLA! Oavsett om du har en akademiker till mamma eller pappa. Jag vet jättemånga föräldrar som idag SLITER för att baxa sina barn genom skolan. Jag tycker inte det är rättvist!

Jag tycker kan man bara inte få umgås hemma? Så att jag tycker att vi måste se över vad.. vilka krav ställer vi och NÄR? Och jag tänker så här att.. ehm äem.. vi kanske måste titta på ANDRA former!

Men, det som är viktigt! Elever ska känna sig hemma i skolan! Och dom ska känna att vi tror på dom, oavsett om man har höga ambitioner eller om man faktiskt vill ha en yrkesutbildning och etablera sig i samhället tidigt eller om man vill studera många år på universitetet.

Jag tycker det är liksom en, en.. eem ähm ääh.. en SJÄLVKLARHET, faktiskt! Varför ska vi ha en utslagning? Det ska vi inte ha!”

Jag har inte ord som är tillräckliga för att tacka Gud, mina föräldrar och min lyckliga stjärna att jag föddes vid exakt rätt tidpunkt och fick börja min skolgång redan 1961 i ett liten byskola i Leksands socken. Då skolan fortfarande var en inrättning där man fick lära sig att läsa, skriva, räkna och uttrycka sig på begriplig svenska.

Men det blir nog bra det här! Eller vad tror ni?

Birgitta Sparf