BIRGITTA SPARF: När feministerna blev till stora våp

Under 70-talet talade feministerna om för alla att kvinnor är starka, kvinnor är dugliga, kvinnor kan! Alla eventuella uttryck för ojämlikhet mellan könen utraderades i rask takt och jämlikhet uppstod. Åtminstone i Sverige.

Männen tog lydigt ut sina föräldradagar medans kvinnorna kunde fortsätta att bygga vidare på sina yrkesmässiga karriärer, befriade från barnen. Därmed borde kampen ha ansetts som avslutad och kvinnorättskämparna ha utsetts som segrare.

Men icke. De tidigare vänstermänniskorna i Grupp 8 som slutfört uppdraget ersattes av yngre vänsterbrudar i ny tappning. Denna gång med ett nytt revolutionerande budskap:

– Hata de vita svenska medelålders CIS-männen! Hata alla män!

Denna trend kulminerade under 2017 i form av den världsomspännande rörelsen #Metoo. Vad som från början varit ett berättigat upprop mot verkliga sexuella övergrepp kokade ner till ett allmänt och urskillningslöst manshat.

Skådespelerskor som byggt sina karriärer på sin skönhet vittnade, 25 år senare när de blivit etablerade och karriären var i hamn, om hur männen med makt i kulturvärlden utnyttjat dem. När det kanske i själva verket varit tvärtom. Eller ömsesidigt.

Kvinnliga artister, jurister, tekniker ingenjörer, ekonomer och politiker kom med skakande berättelser av typen:

– Under en middag la han sin hand på mitt lår. Jag blev som helt förstenad, visste inte vad jag skulle göra. Jag bara satt där, och han fortsatte.

Nu var allt tal om att ”Kvinnor är starka, kvinnor är dugliga, kvinnor kan!” som bortblåst. Nu hade kvinnor genom den nya feminismen förvandlats till större våp än de någonsin tidigare varit i mänsklighetens historia. Helt utan egen förmåga att agera.

Istället för att ställa sig upp och gasta: ”Men vad fan gör du?! Lägg av!!” satt de där som förlamade, helt utan egen vilja och handlingskraft.

Cissi Wallin är en galjonsfigur för dessa nya feminister. Hon sägs ha gjort någon typ av avbön när det gäller att offentligt hänga ut män som skyldiga till sexuella övergrepp utan genomgången rättsprocess.

Men ändå inte. I SVT:s 30 minuter (29/9 2021) för hon ett förvirrat resonemang om att det är rätt att hänga ut vissa män, andra inte. Enligt en logik som enbart Cissi Wallin själv förstår.

Hon hänvisar till forskning från FBI som visar att män ljuger och kvinnor talar sanning. När Anders Holmberg frågar hur man vet det svarar hon att det får han fråga FBI om.

Vilket jag finner något anmärkningsvärt i sammanhanget. FBI har sedan starten 1908 haft sammanlagt 19 manliga direktörer, inte en enda kvinna. Den nuvarande heter Christopher A. Wray. Har hon verkligen kollat källan?

Feministerna har i vår tid förvandlats till handlingsförlamade våp och ständiga offer som hatar alla vita män i allmänhet och vita svenska framgångsrika CIS-män i synnerhet och skyller samtliga sina egna tillkortakommanden på dem.

Det är därför jag aldrig skulle drömma om att kalla mig feminist. Aldrig någonsin!

Birgitta Sparf