Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Själen försvinner från ateistiska samhällen 

En portugisisk tant sa till författaren Einar Askestad att ”Portugal finns inte längre”. Einar sa att själen som fanns i Portugal på 70-talet har försvunnit även om vägarna har blivit bättre. Han sa att Sverige inte ens hade någon själ på 70-talet men att dagens Mexiko har en själ trots att det är ett fattigt land. I Mexiko samlas folk på torget efter jobbet. De dansar och är glada. 70-talets Portugal var ett mänskligt samhälle med många bönder, fiskare och gemenskap. Själen tycks försvinna från ateistiska samhällen medan starkt kristna samhällen har en själ. Carola sa detta om Colombia:  

Ändå känner jag så mycket kärlek här. Här finns ett enormt kollektivt stöd. Det har vi inte i Sverige längre. Vi har blivit så själviska. 

Då jag väntade i en kö på Lissabons flygplats kom några poliser och pratade med mig. När de såg att jag var funktionshindrad sa de ”Han är en speciell person”. De tog med mig längst fram i kön så jag slapp köa i en timme. Som funktionshindrad blir man ofta behandlad på det sättet i kristna länder. Då en gift portugisisk man dör bär deras fru svarta kläder för resten av livet. Sådana värderingar går förlorade i den moderna världen.  

I ”Gudfadern” kan man se att när folk gifte sig i Italien år 1950 kom hela staden på bröllopet och de gick i en parad genom staden. Man kan se hur fyra män går runt en rullstolsburen man och drar hans rullstol. De är försiktiga så den ej ska guppa för mycket. På den tiden var det självklart att man inte kunde ägna sig åt otukt. De säger ”På Sicilien är kvinnorna farligare än pistolerna”.  

Fijianerna är kärleksfulla. Man blir lyckligare och friskare bara av att vara runt dem. Då utlänningar kommer till Fiji och kör runt med bil blir alla glada när de får se utlänningen. Fijianerna hoppar upp och ner och skriker ”Välkommen! Var lycklig! Vi älskar dig!” På Fiji är 64 procent kristna och 28 procent är hinduer. När man frågar fijianer hur de mår är deras vanligaste svar ”Ingen oro”. De tror att varje dag är en gåva från Gud. Jag har besökt Karibien. Där är det likadant. Bara man går utanför porten till huset där man bor så skriker folk åt en. De säger ”Vilka snygga ben du har”, ”Vill du följa med till min kyrka?” eller ”Får jag besöka din lägenhet?”  

En gång gick jag på thaimassage ihop med en släkting. När thailändskorna märkte att jag var funktionshindrad kom alla fyra fram till mig. De smekte mig försiktigt på axlarna och ryggen. De log mot mig och spred en positiv energi. De var inte perversa utan de var kärleksfulla. När massagen var klar och jag kom ut i receptionen igen hade strömmen försvunnit. Det var kolsvart. Då tog alla fyra thailändskor fram sina mobiler och lyste på min jacka. När jag tog på mig jackan hjälpte de mig med det trots att jag ej behövde den hjälpen. När jag skulle uppför trappan gick alla fyra thailändskor 20 centimeter bakom mig och lyste med sina mobiler så jag ej skulle ramla. De behandlade mig som en söt kaninunge.  

Förra gången jag besökte gymmet i Sverige var det en man som stängde en stor och tung port på mig så min armbåge svullnade upp som en handboll. Han hade tidigare tagit ögonkontakt och lett för att visa att han inte tänkte stänga porten på mig, men han lurade mig. För tre år sedan när jag var vid skohyllan på gymmet gick en man in där och körde in sin hand mellan mina ben och ryckte fram sina skor. Samtidigt som han gjorde det dunkade han in sin skalle i mitt skrev. Sedan slängde han på sig skorna och gick därifrån utan att be om ursäkt.  

Många svenskar säger att de har besökt en småstad på Madeira och att folk där är så vänliga och att det finns en sådan själ i samhället. Om man säger till dem att 99 procent är kristna i den staden och att 80 procent röstade nej till abortlegalisering så blir de sura. PK-isterna tror att de kan ha ett ateistiskt samhälle med en stark själ. Men det verkar ej ha gått något vidare i det kommunistiska Sovjet och det verkar ej gå något vidare i det kapitaliska Amsterdam.  

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744.