BIRGITTA SPARF: Vi lever i mycket farliga tider

Alla som lägger en skrattemoji som reaktion på Lars Vilks död på Expressens Facebooksida, vilka är de? Nyss jag tittade var det 50 personer som gladdes åt söndagens chockartade besked.

Jo, det kan vara den som sitter bredvid dig på bussen eller T-banan. Det kan vara din granne, din kollega, din studiekamrat. De kan ha barn på samma dagis och skola som du. De kan vara föräldrar till den kompis som ditt barn följer med hem till efter skolan. Det kan vara läkaren eller sjuksköterskan du träffar på vårdcentralen eller är den som vårdar din far eller mor på sjukhemmet.

De kan vara banktjänstemän, lärare, apotekare, förestå gymmet du går på, driva kvartersbutiken, vara kurator, socialsekreterare, polis eller politiker på lokalplanet eller sitta i riksdagen.

De lever på ytan integrerade/assimilerade liv. De är väldigt artiga, charmiga och trevliga och du är glad över att det finns så fina och driftiga invandrare.

Men innerst inne anser de att den som skämtar om profeten Muhammed och avbildar honom förtjänar att dö. De har skändat profeten.

Dessutom så önskar de att han eller hon må brinna i helvetet. Vilket skrivs ut helt ogenerat i Expressens kommentarsfält.

Alla dessa ger sig naturligtvis inte till känna på Expressens Facebooksida. Men de finns där ute, överallt. Så djupt sitter deras övertygelse, så grundmurad är deras muslimska tro.

Vi har inte en chans att veta vilka de är eller kunna skilja agnarna från vetet. En hijab kan vara en ledtråd, men männen bär inte hijab.

Vi lever i mycket farliga tider.

Birgitta Sparf