MOHAMED OMAR: Mångfald über alles

De senaste dagarna har jag läst på lite om hur greker och romare betraktade sig själva och andra folk. Jag tittade på en intressant intervju med den israeliske forskaren Benjamin Isaac, som skrivit boken The Invention of Racism in Classical Antiquity (2004).

I den boken, som jag bara läst delar av, vill han visa att ”rasism” fanns även då. Det är nämligen en utbredd föreställning nuförtiden att greker och romare inte brydde sig om ”ras”, alltså hudfärg och så vidare, utan bara kultur.

När jag googlade efter information om hur greker och romare såg på andra folk, hittade jag bara en massa artiklar som hävdade att de inte brydde sig om hudfärg. Det gjorde mig misstänksam. Min intuition sade mig att människors hudfärg, och andra yttre karakteristiska, måste ha haft någon betydelse.

Sedan hittade jag Benjamin Isaac som bekräftade min intuitiva uppfattning. Hans bok är proppfull med citat ur antikens litteratur som visar att både greker och romare ansåg att olika folk hade olika medfödda egenskaper och att de visst brydde sig om utseendet: hår, näsa, hudfärg med mera.

Varför vill så många av samtidens akademiker hävda att så inte är fallet? Jag misstänker att det beror på att man med hjälp av historien vill påverka samtiden.

Det är likadant med de akademiker som skönmålar det muslimska Spanien. Man vill använda det som exempel för att visa att muslimer idag kan leva i fred och harmoni med judar och kristna i den mångkulturella västvärlden.

Jag tittade sedan på en annan intervju, med en woke-akademiker inom samma ämne, grekisk-romersk historia. Hon heter Rebecca Futo Kennedy och har själv deklarerat att hon ser det som sin uppgift att förändra bilden av den grekisk-romerska världen som en ”vit” civilisation.

Efter vad jag kan se är Rebecca Futo Kennedy ett typiskt exempel på en akademiker som använder forskning för sina social justice-kamper.

I intervjun pratar hon om hur man ska få mer ”mångfald” i studiet av antiken på amerikanska universitet. Det är ju så att extremt få afroamerikaner och andra people of color studerar antiken.

Rebeccas förslag är att man ska avskaffa kunskaper i latin och grekiska som villkor för att bli antagen på forskarutbildningar. ”Language are used as gate keepers”, säger hon.

Afroamerikaner och andra people of color studerar inte latin och grekiska på highschool, säger Rebecca. Därför blir de ”utestängda” från att göra karriär i antikens kultur på universiteten.

Med andra ord: mångfald är viktigare än kunskap. Mångfald über alles.

Hon undrar också varför skottar får spela spartaner på film. Och så kritiserar hon datorspel som framställer greker och romare som vita.

När man lyssnar på Rebecca blir det tydligt att för woke-akademiker är det minst lika viktigt att förändra den nutida verkligheten som att förstå och beskriva historien.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar