BIRGITTA SPARF: Samhällsutvecklingen

När jag som barn på 60-talet tittade på TV så handlade det om Humle och Dumle, bärgningen av regalskeppet Vasa och via Aktuellt mordet på JF Kennedy. Vilket var skrämmande nog.

Nu handlar det om att polisen måste samarbeta med föräldrar för att förhindra att barnen blir kriminella. Fatima, en beslöjad muslimsk kvinna från Somalia, numera Järvaområdet, upphöjs av SVT (29/8 2021) till expert:

”– Det är viktigt att vi förebygger så att fler mord inte sker, säger hon i SVT:s Agenda.”

”– Polisen gör ett jättebra jobb jämfört med många andra myndigheter, men polisen kan inte lösa problemet ensamma. De måste samarbeta med oss. Vi kan inte heller lösa problemet själva. Vi behöver varandra.”

Hade jag sett sådana inslag på TV:n som 10-åring hade jag blivit rädd. Nu slapp jag tack och lov det. Våra föräldrar behövde inte samarbeta med polisen för att vi inte skulle bli kriminella. Den kriminella banan fanns inte som en valmöjlighet för oss.

Nu kan vissa föräldrar inte själva uppfostra sina barn. De behöver polisens hjälp. Polisen är tydligen bra, till skillnad från andra myndigheter, enligt Fatima.

”Hon beskriver hur hon inte vågar låta sina döttrar leka ensamma utomhus och hur det smittar av sig på till exempel en av döttrarna, som nu har börjat bli rädd för att vara utomhus själv. Fatima är rädd för att döttrarna ska råka hamna i skottgluggen för gängvåldet. Hon har sett allt för många dödas.”

Är detta samhällsutveckling? Svar: Ja. Blev den till det bättre? Svar: Nej!

Birgitta Sparf