Gästskribent ARASH VATANKHAH: Stå på rätt sida av historien – behåll värdigheten

Det är inte lätt att vara svensk idag. Det är inte kul att i realtid beskåda sitt land, sin kultur, sina traditioner bokstavligen mals ner och kryddas med de beskaste av kryddorna från de mest dysfunktionella kulturella inslagen från från när och fjärran.

Jag vet det, tro mig, jag känner smärtan ända in i benmärgen, dagligen…

För den del av svenska folket som är vakna finns egentligen inte mer än två alternativ till hur man ska hantera situationen.

Alternativ 1, som är enklast, är att bli bitter eller till och med hatiskt. På individnivå är detta alternativ den bästa. Bitterhet och hatet blir en effektivt ventil för att överhuvudtaget kunna överleva eländet. Jag förstår fullt ut dem som väljer detta alternativ, jag kommer aldrig att döma dem.

Alternativ 2, som är att behålla värdigheten och stå på rätt sida av historien, är betydligt svårare. För somliga kan det vara extremt plågsam och för andra helt omöjligt.

Jag vill här vända mig till den delen av svenskar som är i valet och kvalet och de som omedvetet (?) har valt eller hamnat i bitterhetens fälla.

Jag vill be denna grupp att rannsaka sig själva, att gräva sig ner i sin egen själ, hitta sina rötter, särarten i sin kultur och i sina traditioner. Jag vill be denna grupp att inte låta sig påverkas av svekfulla politiker och deras beslut – att inte låta denna ondskefulla grupp av politiker göra dem till bittra människor.

Jag vill be denna grupp att hålla huvudet kallt, stå rakryggade och inte kompromissa med de värderingar som en gång i tiden gjorde svenskarna till ett av världens mest humana folk.

Jag vill be denna grupp att alltid tänka ett varv extra när de ska skriva och kommentera diverse händelser.

Just denna är en av de bästa och viktigaste läxorna historien har lärt oss iranier. Att förbli iranier oavsett vem som har besegrat oss, invaderat, slaktat, våldtagit, bränt, förnedrat oss. Att förbli iranier oavsett hur mäktig fienden är. Att hellre ge huvudet än värdigheten och att sänka oss till fiendens nivå.

Att hellre ge huvudet än att kompromissa om våra traditioner och kultur. (Judarna kan berätta samma historia.)

Om Sverige ska förbli Sverige även efter att vi har lämnat jordelivet finns inget annat alternativ än att vi behåller vår värdighet och inte tillåter oss att bli bittra och hatiska. Det är det enda långsiktiga receptet för att bevara vårt land så länge det bor människor på denna heliga mark vi kallar Sverige.

BILD: Två svenska målare Sävasta, Altuna socken, Uppland. Fotografi av John Alinder 1919.

Arash Vatankhah, debattör och opinionsbildare.