BITTE ASSARMO: Guldgruvan SVT Play

En gång i tiden, innan nästan all svensk kultur infekterats av hittepåvärdegrunden, hände det faktiskt att Sveriges Television gjorde TV-serier och teater som inte nödvändigtvis var avsedda att uppfostra medborgarna enligt regimens önskemål, utan som hade ett kulturellt egenvärde. På den tiden överfördes flera av våra svenska litteraturklassiker till TV-serieformatet och flera av dessa finns idag att se på SVT Öppet arkiv, som man hittar på SVT Play.

En av de regissörer som varit med och skapat TV-historia är Bengt Lagerkvist (1926-2013), son till författaren och Nobelpristagaren Pär Lagerkvist och dennes andra hustru Elaine. Han började sin konstnärliga bana 1952, då han var med och grundade Teatern i Gamla stan – en liten källarlokal på Yxsmedsgränd i Gamla stan med en scenyta på tre gånger fyra meter där han bland annat bearbetade och regisserade en uppskattad och omtalad uppsättning av Almqvists Drottningens juvelsmycke.

1960 tog Bengt Lagerkvist över som regissör vid TV-teatern. Det blev början på en lång epok av ett stort antal teaterproduktioner, och framför allt TV-serier som blivit klassiker. Många av våra stora skådespelare har gjort sina kanske mest bejublade roller just i de produktioner som Bengt Lagerkvist regisserat. Allan Edwall och Sif Ruud i Hemsöborna (1966), Per Ragnar i Röda Rummet (1970), Margaretha Krook som majorskan på Ekeby i Gösta Berlings saga (1986) – för att inte tala om Janne Carlsson som blev Loffe med hela svenska folket i den fantastiska beredskapsserien Någonstans i Sverige (1973), med manus av Jolo, eller Jan Olof Lennart Olsson som han egentligen hette. Lagerkvist regisserade också Piratens Bombi Bitt och jag, (1968) där Stellan Skarsgård slog igenom, 17 år gammal.

På SVT Play finns också många andra klassiska serier. Hedebyborna, Raskens, Chefen fru Ingeborg, Din stund på jorden, Hem till byn, Den byxlöse äventyraren (serien om stortjuven Lars Lasse-Maja Molin), Träpatronerna och Ingmar Bergmans Den goda viljan är bara några av dem. Man kan även streama familjeserier som Den vita stenen och Vi på Saltkråkan.

Själv tycker jag att det är ren njutning att se de här serierna, särskilt de som bygger på klassiska svenska romaner, och jag ser gärna om dem då och då. Jag menar, vem kan någonsin tröttna på Hemsöborna?

På SVT Play finns också en massa annat spännande, som en rad dokumentärer signerade Olle Häger, gamla journalfilmer från förr och så massor av bra teater förstås.

Själv är jag, som många vet (och som vissa tycks uppleva som oerhört provocerande) en stor älskare av Lars Noréns dramatik och på SVT Play finns flera av hans mest kända och älskade pjäser, som Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud, att streama. Höst och vinter är en annan favorit, och glädjande för mig som trogen Högdalen-bo är det att det är Fria teaterns uppsättning som streamas. Fria Teatern hade under flera decennier sin stora scen just här, i Högdalens centrum.

Jag vill särskilt tipsa om Strindbergs äktenskapsdrama Dödsdansen, som finns att streama i två uppsättningar. I den första, från 1980, spelas Edgar och Alice av Keve Hjelm och Margaretha Krook (se bilden), i den andra, från 1996 av Jan Malmsjö och Marie Göranzon. Oerhört njutbara skådespelarprestationer i båda uppsättningarna, rekommenderas varmt för den som känner för att sätta tänderna i ett riktigt tungt äktenskapsdrama.

Bitte Assarmo