MOHAMED OMAR: Hur mycket ska staten tillåtas styra över våra tankar och beteenden?

Gammelmedia förnekar sig inte. Man fortsätter att gräva efter det rasistiska guldet. Även i en sinande gruva som Sverige. Vårt land är ju sannolikt ett av de minst rasistiska i världen. Den antirasistiska industrins hjul måste hållas snurrande.

Dagens Nyheter klandrar nu ”gammelsvenskarna” för att alltför många av dem väljer läkare ur samma etniska grupp. Vår skribent Bitte Assarmo tog upp DN:s granskning häromdagen: ”Självklart ska människor ha rätt att välja läkare” (28/7 2021).

Självklart håller jag med Bitte Assarmo.

Jag tycker inte att det är skrämmande att folk väljer läkare som har liknande kultur och språk. Jag tycker det är skrämmande att DN verkar vilja styra våra preferenser. Hur ska detta gå till? Jo, så klart genom att skattepengar ska gå till omskolning av ”gammelsvenskarna”.

De ska lära sig att välja rätt läkare, det vill säga en ”nysvensk” läkare.

I praktiken betyder det att man vill skrämma vårdtagare från att välja ”gammelsvenska” läkare. De ska känna skam och bli oroliga för att uppfattas som rasister. Det är så man förändrar folks beteenden.

Staten går inte in och tvingar medborgare att välja en viss läkare med juridiska medel, utan med psykologiska. Man skapar genom sin skattefinansierade antirasism ett klimat där avvikare blir socialt straffade. Många internaliserar förstås också antirasismen så att de faktiskt själva uppfattar det som något fult och skamligt att känna samhörighet med personer ur samma grupp.

Bitte Assarmo skriver:

Handlar det om någon sorts rädsla för DN och dess självrättfärdiga ledarsida eller är det en samordnad uppfostringskampanj i syfte att skrämma vårdgivare till att genast säga nej till etniskt svenska patienters önskemål, och få folk att skämmas över att ens tänka tanken att det skulle kännas tryggt med en läkare som delar deras språk och kultur?

Det är inget nytt. Staten vill alltid ta sig in i våra hjärnor och kontrollera våra beteenden. Vi måste dock vara på vår vakt och se till att den inte går för långt. Första steget är att sprida medvetenhet om statens verkliga ambitioner.

Som vanligt är det bara den svenska ursprungsbefolkningen som anklagas för rasism av gammelmedierna. Det är inget problem att en stark känsla av etnisk samhörighet existerar inom många invandrargrupper. Trots att det är en känsla som gör att de föredrar att anlita personer ur den egna gruppen. Det gäller även köp av tjänster.

Jag känner till exempel en arabisktalande advokat här i Uppsala med bakgrund i ett land i Mellanöstern. Han har som sin affärsidé att ragga klienter bland andra arabisktalande. Han är attraktiv i denna grupp just på grund av sin etniska tillhörighet, sin religion, sin kultur och sitt språk. Advokaten besöker till och med moskéer och erbjuder sina tjänster. Han presenterar sig inte som ”Sveriges skickligaste advokat” utan mer i stil med ”Jag är er advokat. Ni kan känna mig trygga med mig. Jag förstår er. Jag är en av er.” Och det verkar fungera. Han får massor av klienter med arabisk Mellanösternbakgrund och tjänar stora pengar.

Finns det någon antirasistisk aktivist i detta land som är orolig över detta beteende? Finns det någon som tycker att dessa personer borde ”omskolas” för att förstå att en ”gammelsvensk” advokat kan vara lika bra som en advokat ur den egna gruppen?

Nej, dessa beteenden och känslor hos ”nysvenskar” blir aldrig ifrågasatta av den antirasistiska rörelsen. Om Dagens Nyheter ville skulle de kunna göra reportage om att många ”nysvenskar” föredrar frisörer ur den egna gruppen, eller att kiosk- och restaurangägare ur en viss invandrargrupp alltid anlitar en VVS-montör ur den egna gruppen när deras kyldiskar pajar, eller att många går till en livsmedelsbutik som ägs av personer ur den egna gruppen för att handla.

Min erfarenhet säger mig – jag har ingen statistik att styrka det med – att fler ”gammelsvenskar” är villiga att undersökas av en mörkhyad läkare än vad till exempel perser och kurder är. Dagens Nyheter kanske kunde hjälpa med mig att kolla om min erfarenhet stämmer?

Nej? Ok, vad förvånad jag blev…

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar