BITTE ASSARMO: Vaccinationskampanjen #kavlaupp kan få folk att #kavlaner

Ingen kan väl ha undgått vaccinationskampanjen #kavlaupp. Dramatiskt svartvita bilder med diverse kändisar som med uppkavlad ärm och allvarsam blick ser ut över populasen och uppmanar till solidaritet och ansvar via vaccinering.

Eftersom kampanjen syftar till att påverka dem som är tveksamma till vaccinering har man valt kändisar som man tror är särskilt förtroendeingivande. De där allmänt goda människorna som alltid hakar på när det vankas uppmärksamhet, som Jonas Gardell, Lena Endre, Timbuktu och Niklas Strömstedt. Och så Greta Thunberg och en liten maskerad gangsterrappare förstås, fattas bara annat.

1.Cuz, som han kallar sig, är just den typen av artist som etablissemanget älskar att frottera sig med. Han är av utländsk härkomst (Somalia), bor i ”orten” (Hässelby), bär mask vid offentliga tillfällen för att verka mystisk och farlig och har dessutom avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff. Självklart fick han ge ut en platta per omgående när han väl kommit ut, han har ju så mycket viktigt och angeläget att säga:

Ey, mina grabbar fucking skjuter i skallen
Vi lägger krut i metallen, jag har en Luger i ballen
Min bror är ute med kallen och snurrar runt vardagligen
Min bror är nymuckad och han har grov span,
min vän Om Gud vill, då han kommer aldrig tas igen

Så fucking begåvat och originellt att #kavlaupp-gänget blev alldeles till sig i trasorna, kan man tänka. Här är ännu ett smakprov på vilka lyriska mästerverk den maskerade 1.Cuz kan åstadkomma:

Ey, pickan är som Messi, den får er alla falla
Kommer du för nära kallen, kommer spotta som en lama, ey
Handling utan ånger, jag är alster och betongen, ey
Vi är de som inte gör om samma misstag två gånger, ey
Skjuter upp dig till skyn, tredje öga vid ditt ögonbryn
Luktar kloss, tankarna går åt, hon blev kåt

Ey, bruuuur, vilken talang. Och så säger de att den svenska skolan är undermålig?Det kan ju inte vara sant, när den producerar sådana här ordkonstnärer, ey.

Denna viktiga röst från ”orten” har bland annat samarbetat med P3:s kriminelle lille gulleplutt Yasin och har ett Instagramkonto under namnet Bank Robber. Ey mannen, fett bra asså. Verkligen en förebild.

Idén till #kavlaupp kom från coypwritern Björn Rietz, som sedan tog med den till Helena Westin, som är ordförande i Sveriges Kommunikationsbyråer. Den finansieras av ett gäng företag och ”brilliant minds” som Daniel Ek och Christina Stenbeck. Av omtanke om oss alla, förstås. ”Kavla upp för varandra”, heter det ju.

Eller inte. För om sanningen ska fram handlar nog den här kampanjen mest om att kavla upp för den svenska kommunikationsindustrin. På hemsidan skryter man med att kampanjen visar vad den svenska kommunikationsindustrin kan åstadkomma:

”emotionell, gränslös påverkan utförd i högsta professionella produktionskvalitet, och detta på kort tid.”

#kavlaupp är med andra ord en kampanj som syftar till att stärka de svenska kommunikationsföretagens konkurrenskraft. Vaccinets vara eller icke vara är sekundärt, här handlar det om att lyfta företagen och deras sponsorer och visa hur framgångsrik man är. Man vill helt enkelt göra business av vaccinet.

Det är i sig inget fel att göra bra business. Problemet uppstår när man låtsas att man gör det av sitt hjärtas godhet, som i det här fallet:

”Vi vill få med oss så många människor, organisationer och företag som bara är möjligt. För i detta behövs vi alla. Men viktigast – kavla upp en ärm, vaccinera dig när det blir din tur.”

Jo, tjena. Kalla mig gärna cynisk men jag tror inte för ett ögonblick att det viktigaste för Björn Reitz, Helena Westin och de andra inblandade – eller, för den delen, för de kändisar som visar armen på bild – är att folk vaccinerar sig. Det viktigaste är att de själva får synas och visa hur duktiga de är.

För övrigt har jag svårt att tro att en drös kändisar, som är kända mest för att de dyker upp överallt där de kan få pluspoäng i PK-boken, kan få de osäkra att vaccinera sig. Att en maskerad ex-fånge, som pruttar ur sig nödrim, skulle få det är så gott som uteslutet. Tanken på att hans uppkavlade ärm skulle folk att tänka ”aaa, solidaritet och omtanke, handhjärta, klart jag ska vaccinera mig!” är skrattretande. Det visar de många reaktionerna på sociala medier. Kommentaren som dyker upp överlägset mest ofta är nämligen #kavlaner.

Undrar just om kommunikationsproffsen kommer att skryta lite mycket om sin förmåga att påverka när det visar sig att deras kampanj är kontraproduktiv.

Bitte Assarmo