BITTE ASSARMO: Ett ”curlingmord” av värsta sort

Läser just nu om mordet på Mikael Petersson i Karlskrona, där sonen och dennes pojkvän nu dömts för mord. Och jag tänker – vad i hela friden kan få en ung människa att mörda sin egen far? I det här fallet tycks det ha handlat om pengar, för trots att fadern redan pumpat in rejäl med stålar i sonens vanskötta musikförening var det inte nog. Nej, farsan skulle dö, helt enkelt.

Det finns hur mycket som helst att läsa om Anatoliy Petersson, den svensk-ryske 22-åringen som nu dömts till livstids fängelse för mordet på fadern. De två mördarna beskrivs som ”sonen och hans kärlek” på det äckligt romantiserande sätt som är kutym varenda gång massmedierna får ett riktigt otäckt mord att sätta tänderna i, men ju mer man läser om det som skett desto mindre passande blir ordet ”kärlek”. Den som kan planlägga och genomföra mordet på sin egen far, och sedan stycka och begrava kroppsdelarna, är knappast kapabel att älska någon människa överhuvudtaget.

Här har vi en man på 22 år som, enligt vad som framkommit i rättegången. fått en otrolig uppbackning av sin pappa för att kunna förverkliga sina drömmar och som lönar gott med ont. I mina ögon verkar det här mordet vara ett typiskt ”curlingmord”. Ett mord begånget av en ung människa som fått det mesta serverat och som, när servitören gått av sitt skift, är beredd att gå hur långt som helst för att få påfyllning. Kanske kommer vi också att få se fler sådana här mordfall, när narcissister ur den bortklemade generationen inte får som de vill. Istället för att stampa med foten tar man helt enkelt och mördar sina föräldrar, och i sin totala inbilskhet tror man dessutom att man ska komma undan med det.

Anatoliy Petersson är klassiskt skolad musiker, har sjungit i körer och framträtt särskilt i kyrkliga sammanhang. Han hade inte särskilt många följare på Instagram (Länk: https://www.instagram.com/anatoliy.petersson/ ) – idag har han ännu färre och de som överhuvudtaget kommenterar hans konto har ingenting gott att säga till honom. Men han ville gärna bli någon, det kan man anta efter att ha läst om hans och älskarens högtflygande planer på ett musikkafé i centrala Karlskrona. Redan tidigare hade de grundat den ideella föreningen L´Opera sul Mare (enligt Karlskrona tingsrätt med en hel del hjälp från pappa Mikael) och musikkaféet Café L´Opera var tänkt att bli en förlängning av denna. Den nya mötesplatsen, som det så modernt brukar kallas, var tänkt att öppna med pompa och ståt i slutet av april förra året.

Det gick åt pipsvängen. Redan under sommaren hade grabbarna, trots de pengar som pappa Petersson ställt upp med, fått ett betalningsföreläggande på nästan 190 000 kronor. Dagen efter att Mikael Petersson försvann avskrevs ärendet hos Kronofogden eftersom skulden hade betalats. Med pengar som tillhörde en mördad och styckad far som grävts ner på en obebodd ö i Karlskrona skärgård. Det är djävulskt.

Anatoliy Petersson dömdes till livstids fängelse. Hans pojkvän, eller kanske snarare före detta pojkvän att döma av hur de skyllt på varandra, dömdes till 18 år. Själv skulle jag gärna se att livstid verkligen betydde livstid och att 18 år också betydde 18 år. För mig får de båda mördarna gärna ruttna i fängelset resten av sina liv. Men vi får väl se vad hovrätten anser om den saken, om domen överklagas. De har ju för vana att allt som oftast mildra straffen, oavsett hur svåra omständigheterna är.

Bitte Assarmo