Gästskribent BIRGITTA SPARF: Den ljusnande framtid är vår

KATEGORI: NYA TRADITIONER Det har varit ”stökigt” vid årets studentutspring på flera platser i landet, rapporterar SVT. Som i Stockholm, Göteborg och Södertälje. Med detta menas alltså upplopp, kravaller, skadegörelse och stora slagsmål.

Två gånger under torsdagsförmiddagen fick rektorn på Tibble gymnasium, Campus Kista, tillkalla polisen. Situationen hade totalt spårat ur. Elever hade startat rena kravaller, avfyrat raketer, smällare och tömt brandsläckare.

Mats Eriksson, presstalesman på Stockholmspolisen, ger polisledningens syn på händelserna:

– Det viktiga liksom är ju att ingen skadas, skulle jag vilja säga. Vi har inte resurser att vara överallt hela tiden. Vi måste agera vid brott. Vi är framförallt där för att lugna ner oroligheterna och se till att folk tar det lugnt. Vi vill ju inte förstöra skolavslutningen för dom som kanske tycker att detta är den bästa dagen i deras liv hittills.

Bra, då vet vi. Polisen vill inte förstöra skolavslutningen för någon. Det var väl tur det då. Det gör ju vissa av eleverna så mycket bättre själva.

Ingen blev gripen efter kravallerna på Tibble gymnasium i Kista. Vårt rättssamhälle anser det tydligen inte som brottsligt att skjuta raketer och fyra av smällare i täta folksamlingar. Inte heller är det skadegörelse att tömma brandsläckare i, på och runt allmänna byggnader.

Det var massor av duktiga elever som fick sitt livs hittills lyckligaste dag totalt förstörd igår. Och nej, det var inte polisen som förstörde deras stora dag. Men polisledningen gjorde heller ingenting för att rädda dagen åt dem. Det är nya tider nu!

Tillägg: Att det rörde sig om Tibble gymnasium i Kista fick jag leta upp på Flashback och sedan själv verifiera genom egna efterforskningar. Vår public service döljer naturligtvis vilken specifik skola det handlar om.

Birgitta Sparf är utbildad socionom. Hon har varit verksam i 22 år i olika utanförskapsområden i Storstockholm. Nu egenföretagare och konsult inom socialtjänsten.

Birgitta Sparf