Gästskribent STEVEN JÖRSÄTER: Glöm miljonärsskatten. Regeringen planerar för ett riktigt helvete

Några ledande socialdemokrater publicerade i lördags en debattartikel i Dagens Nyheter där de krävde höjda skatter för de rika. Knappast något som förvånar särskilt mycket. Ändå fick det en del borgerliga debattörer att gå i taket. Med viss rätt kan man tycka.

Man undrar dock om debattörerna på bägge sidor förstår vad som verkligen pågår. För en miljonärsskatt känns som en löjlig struntsak i jämförelse med det som planeras. Och det borde stå klart för var och en. Särskilt när skribenten Lena Andersson på ett så förtjänstfullt sätt på samma dag i SvD beskriver vad som verkligen står på spel. Att något sådant kan skrivas i en svensk dagstidning är tyvärr numera häpnadsväckande.

”Men av skäl som aldrig redovisas förutsätter man att det är värt att rädda mänskligheten till ett liv i torftighet och underkastelse”, skriver Lena Andersson. Dessa ord borde ha väckt folk. Det hela sker med hjälp av klimatlagen, klimatmålen, Agenda 2030 och en massa andra instrument. Vi måste kanske utstå motsvarigheten till en pandemi om året i tio år, skriver Lena Andersson.

Klimatmålen utsäger att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av koldioxid till atmosfären efter 2045.  Ett väldigt tekniskt mål, kan man tycka. Tyvärr är det inte ingenjörer som har satt detta mål. Utan politiker. Som inte förstår ett dyft av vilka konsekvenser detta leder till.

Det är alltså en brutal späkelse som politikerna har bestämt för oss. Riktigt hur det praktiskt ska gå till har vi inte fått veta. Men vi kan nog utgå ifrån att skatter och åter skatter kommer att vara väsentliga för att få det att lyckas. Det har föreslagits att man borde se till att folk tvingas byta in bilen mot en elcykel. Jag ser framför mig en norrlänning som har tio hårda mil att cykla till jobbet (se bilden).

Sverige är alltså redan på väg i en riktning som kommer att förändra våra liv i helt oanad omfattning. Tyvärr sällan till det bättre. För några år sedan var det populärt att tala om ”skatteväxling”. Alltså att flytta skatterna från inkomster till skatter på utsläpp. Och visst, Trafikverket har jublat inför möjligheten att tredubbla bränsleskatterna. Men termen har numera nästan förvunnit. Kanske gjorde den det när politikerna började inse att folk kanske skulle förstå att de nya, ”växlade” skatterna, i stort sett bara slår mot de mindre bemedlade. Och det är ju just det som egentligen är meningen. Det är ju de fattiga som ska tvingas avstå allt ifrån bilåkning till utlandssemestrar och blodiga biffar. De rika lär man knappast komma åt med skatter i dessa frågor. Så får man alltså en enorm ojämlikhet av bara farten. Vi ska inte ens nämna vad som kommer att hända med Norrland. Och det är precis sådant som planeras av de tjänstemän som Magdalena Andersson styr över. Tyvärr är de borgerliga(?) partierna inte mycket bättre.

Någon som helst garanti för att klimatet skulle bli ”bättre” (dvs kallare) på grund av dessa enorma uppoffringar finns inte. Det kräver att alla stora länder gör likadant och det ser vi inte mycket av ännu. Det är i själva verket extremt osannolikt att de skulle försöka eftersom risken för revolution skulle bli enorm. Men prata kan de ju.

Så innan vi börjar debattera miljonärsskatterna så behöver vi göra något annat. Skriva ut klimatmålen och sedan sakta börja komprimera dem till en boll. Och sedan allt hårdare och till slut rätt ned i papperskorgen där de hör hemma.

Vi har inget emot sänkta koldioxidutsläpp. När tekniken är mogen och det hela kan göras utan större kostnader eller besvär. Men fram till dess så lugnar vi oss. Det är trots allt vi som bestämmer. Inte klimatmålen.

Gästskribent