MOHAMED OMAR: Star Wars-dagen

Idag är det den 4 maj och Star Wars-dagen. Sociala medier översköljs just nu av Star Wars. Datumet kom till genom en ordvits av den kända frasen ”May the force be with you”, som blev: ”May the Fourth be with you”.

Jag växte upp med Star Wars. Med då var det någonting annat. Originaltrilogin 1977-83 var mer eller mindre ett klassiskt pojkäventyr om riddare som drog ut på äventyr och fäktades med svärd – men förlagt i rymden.

George Lucas sade sig ha varit inspirerad av Joseph Campbells bok The Hero With a Thousand Faces (1949). Campbell var en amerikansk professor i mytologi, mest känd för sin som handlar om hur hjältens resa skildras i världens olika myter och legender.

Det som gjorde att jag, och många andra pojkar, älskade Star Wars som barn på 80-talet var just att det handlade om en pojke som drömde om hjältedåd. Han ville bort från sin trista tillvaro och kände att han var kallad att utföra stora ting.

Obi Wan Kenobi, spelad av Alec Guinness, var en vis gammal Merlingestalt med aristokratiska drag som med faderliga råd undervisade Luke om Kraften.

Numera har Star Wars blivit ”woke”, vilket innebär att jediriddarna inte längre är vita män utan kvinnor – och andra varelser. De kvinnliga jedisarna behöver heller inte träna, utan de bara kan – de är self made women. Och så klart är de bättre än männen.

Om jag får hårdra det hela.

Kampen mellan Imperiet och rebellerna liknar numera en kamp mellan ett mångkulturellt rymd-AFA och ett rymd-Nazityskland. I The Force Awakens (2015) står den rödlätte general Hux och talar inför sin armé i en scen som påminner om nazisternas massmöten i Nürnberg. Orange Man Bad.

Det politiska budskapet i de nya Star Wars-filmerna blir näst intill övertydligt The Last Jedi (2017) när rebellflottans amiral, en blåhårig ”batikhäxa”, sätter machokillen, piloten Poe på plats.

När batikhäxeamiralen, kallad Holdo, tar över kommandot gör nämligen Poe myteri. Hans uppror krossas. Vem vet, kanske är det en metafor för hur kvinnorna nu tagit makten över Star Wars-sagan?

I spinoff-filmen Han Solo är det en stark kvinna, inte Han Solo, som vinner slutstriden mot filmens storskurk. I jämförelse med den tuffa Qi’ra, som spelas av Emilia Clarke, känd från Game of Thrones, är Han Solo faktiskt ganska mesig. Av fansen på Internet har han fått öknamnet Soylo efter soja, som sägs göra möss av män.

För att fira Star Wars-dagen har jag publicerat en kort ”sketch” på YouTube. Den bygger på en scen i filmen The Empire Strikes Back (1980) där Darth Vader avslöjar för Luke Skywalker att han är hans far.

Se scenen:

Darth Vader erbjuder sedan sin son Luke att ansluta sig till honom för att styra galaxen tillsammans. Luke vrålar nej och kastar sig ner för ett schakt i ett försök att begå självmord. Han väljer döden framför att gå över till den mörka sidan.

I min version tackar dock sonen ja till erbjudandet. Se videon nedan:

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar/Eddie Råbock finns på FacebookVKGABMeweTwitter och Instagram

Mohamed Omar