PATRIK ENGELLAU: Brainstorm

Det blev något fel på min Skype så att jag utan att själv synas hamnade i en videodiskussion mellan ett halvdussin mötesdeltagare. Det verkade vara politiker och statstjänstemän.

Jag har sammankallat det här brainstormingmötet för att diskutera hur vi ska ta itu med sverigedemokraterna, sa ordföranden. Den hittillsvarande politiken fungerar inte längre. Folk har slutat bry sig över att vi kallar sverigedemokraterna för nazister. Senast igår skrattade min granne åt mig. Jag sa att sverigedemokraterna är rasister och nazister. Visst, skrattade grannen, glöm inte att de är fascister också. Vår strategi mot sverigedemokraterna håller inte. Vi måste ta fram en ny strategi.

En person från Folkhälsomyndigheten sa att vi måste platta till kurvan så att det inte blir några plötsliga toppar vid valen. Då sa ordföranden att vi måste utveckla en aggressivare politik så att eländet försvinner. Utplånas! förtydligade han och slog näven i bordet.

En kvinna från Folkhälsomyndigheten undrade om man inte skulle kunna sätta sverigedemokraterna i karantän. Om man isolerar dem kan de inte sprida sitt gift, sa hon.

Men vi vet ju inte en gång vilka de är! sa ordföranden uppgivet. Jo, det vet vi, sa en liberal. I min kommun finns det i alla fall sju stycken i fullmäktige.

Vi skulle förstås kunna punktmarkera alla kända smittfall, föreslog en tjänsteman från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Vi kan göra en algoritm som vi ber Google och Facebook att lägga i sina datorhallar och då kommer varningsklockor att ringa när sverigedemokraterna går in på internet.

Går det att göra sådant? frågade ordföranden. Du menar att det ringer i allas mobiler när en sverigedemokrat gör vad som helst på internet? Absolut, sa han från MSB. Det behöver förstås inte vara varningsklockor. Det kan vara fyrverkerier också eller ett flygplan som drar en skylt över allas skärmar där det står ”Fascisten Bengt Nilsson Fjärdevi är nu på internet” eller något sådant.

Vem är Bengt Nilsson Fjärdevi? undrade en miljöpartist i skarp ton. Jag känner en som heter Bengt Nilsson och han är minsann inte fascist. Han är miljöpartist. Så det vore nog bra om du tog tillbaka den där anklagelsen!

Det var bara ett påhittat namn, suckade han från MSB. Påhittat, fräste miljöpartisten. Jag har inte tid med möten där man håller på med påhitt. Jag håller på med verkligheten, till exempel att klimatuppvärmningen nu har stört atmosfären så katastrofalt att det blir kallt och inte blåser och elen tar slut. Jag går på ett Zoommöte om det i stället så kan ni sitta här med era påhitt. Hennes plats släcktes på Skypeskärmen. Det var värst vad hon blev sur, sa han från MSB.

Men vänta nu, sa ordföranden. Jag tycker det här börjar spåra ur. Jag sa att vår strategi att skämma sverigedemokraterna för fascism inte funkar längre. Då hjälper det inte att säga samma sak lite tydligare med fyrverkerier på Facebook.

Jag tror jag förstår hur du menar, sa en vänsterpartist. Vi måste hjälpa dem att bli normala igen. På Fryshuset finns en verksamhet som heter Exit och är till för att hjälpa sådana som är aktiva i radikala grupper att lämna. Men tror du att sverigedemokraterna vill lämna sverigedemokraterna? undrade ordföranden. Det är klart att de vill, svarade vänsterpartisten. Det är inte så säkert, sa ordföranden. Titta på alla IS-krigare som ska omskolas. Det går inte så bra. Jag förstår, sa vänsterpartisten, de är nästan värre än vaccinvägrare, va?

Jag kom att tänka på en sak, avbröt en dam från den kommunala socialförvaltningen. I några av våra bostadsområden bor några väldigt skickliga djävulsutdrivare från Kongo. De kan säkert driva ut sverigedemokrati. Stopp nu! sa hon från Folkhälsomyndigheten. Det finns ingen vetenskaplig evidens om att djävulsutdrivning fungerar. Det är ungefär som ansiktsmasker. Det kan hända att det funkar men det vet vi inte för det finns inga kontrollerade vetenskapliga studier som visar det och därför kan Folkhälsomyndigheten inte ta på sitt ansvar att tala med djävulsutdrivare.

Kan vi inte enas om en kompromiss? föreslog vänsterpartisten. Om vi ber djävulsutdrivarna att sätta på sig ansiktsmask så kanske det funkar mot sverigedemokrater? Jag menar liksom att två minus tar ut varandra och blir ett plus.

Damen från den kommunala socialförvaltningen mulnade och tittade på henne från Folkhälsomyndigheten. Ska djävulsutdrivare inte få göra sitt jobb bara för att den västerländska imperialistiska vetenskapen inte studerat jobbet? Jag vill bara tala om att det inte finns några ovetenskapliga människor. Alla människor har lika värde. Har du glömt värdegrunden?

Vi kan väl inte strunta i vetenskapen! sa hon från Folkhälsomyndigheten. Hon var påtagligt förnärmad. Jaså minsann! sa damen från socialförvaltningen. Jag tror det har smugit sig in en sverigedemokrat här. Vetenskap? Pyttsan, rasism är vad det är! Hon försvann från Skype. Även jag.

Patrik Engellau