MOHAMED OMAR: Vad vi svenskar kan lära oss av Black History Month

Just nu pågår något som kallas Black History Month. Det är ett årligt evenemang i USA för att uppmärksamma afroamerikanernas historia. Men evenemanget har även spridits till andra västländer där de bor personer med afrikanskt ursprung.

I ett inslag i Sveriges Radio P3 från 2014 intervjuades den brittiske spoken word artisten Samuel King om Black History Month i Storbritannien:

”När jag skulle göra research märkte jag att jag inte visste tillräckligt mycket om min egen historia, och det gjorde mig arg”, sade King.

Han vill lyfta fram stora män och kvinnor:

Svarta människor var kungar och drottningar innan slaveriet och det är det inte många som vet. Det är viktigt att folk vet om det och kan föra vidare det till nästa generation. Jag tror att många svarta underskattar sin potential och sin makt, eftersom porträtteringen varit så negativ genom historien.

Samuel King förstår historiens betydelse för människors identitet, självförtroende och känsla av gemenskap.

Fröet till Black History Month planterades 1926 av historiken Carter G Woodson. Han menade att afroamerikanerna måste kunna sin historia.

Men det handlar inte bara om skaffa sig neutrala kunskaper. Black History Month handlar, som Samuel King sade till P3, om att hylla de svartas insatser.

När man går in på sociala medier och söker på Black History Month ser man att vänsteraktivister använder ord som att hylla och hedra svart historia. De pratar om stolthet.

Det är ord samma vänsteraktivister aldrig skulle använda om europeisk historia. När de pratar om europeisk historia vill de hellre ”problematisera”.

Begreppet oikofobi lär ha myntats av den brittiske filosofen Roger Scruton. Oikofobi betyder att förakta den egna kulturen, som till exempel Mona Sahlin då hon sa:

Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.

Vi svenskar kan lära oss av afroamerikanernas ansträngningar att motverka dåligt självförtroende genom att hylla sina historiska bedrifter.

Jag hittade en bra artikel om Black History Months betydelse för att bevara afroamerikansk kultur och skapa en känsla av gemenskap: ”maintain our sense of community”.

Det är en känsla som jag tror kan främja trygghet och tillit i samhället.

Artikelförfattaren skriver om hur historien kan inspirera:

One thing has not changed. That is the need to draw inspiration and guidance from the past. And through that inspiration, people will find tools and paths that will help them live their lives.

Hålla minnet vid liv:

Ultimately, African American History – and its celebration throughout February – is just as vibrant today as it was when Woodson created it 85 years ago. Because it helps us to remember there is no more powerful force than a people steeped in their history. And there is no higher cause than honoring our struggle and ancestors by remembering.

Jag instämmer! Här på Det Goda Samhället försöker vi främja intresset för svensk historia genom vår serie genom artikelserien ”Denna dag i svensk historia”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar