HITTAT PÅ NÄTET: Avkolonisera vetenskapen

Under februari och mars hålls en serie om sex seminarier på Liverpool John Moores University i Liverpool, England. Temat är ”avkoloniseringen” av vetenskapen och syftet är att reformera läroplanerna genom att införa mer ”mångfald”:

A virtual seminar series organised by the School of Biological & Environmental Sciences and the LJMU Equality, Diversity & Inclusion (EDI) Team, to encourage discourse on decolonising the curriculum in the sciences.

The series begins with a talk examining why we need to consider decolonising the curriculum in science education, followed by subject-specific talks covering bioprospecting, the history of evolutionary biology, decolonising DNA and decolonising zoology. The series is wrapped up with a talk on decolonising pedagogy.

Twitter kommenterar en supporter, som kallar sig ”Inclusive Research Collective”, att vetenskapen inte är objektiv:

Remember:
-Science is not objective, because people do science
-Science has been used to justify racist atrocities & policy
-It’s time to decolonise STEM!

STEM står för science, technology, engineering, mathematics.

Läs mer här

Redaktionen