MOHAMED OMAR: Kommer den kalla vintern att lindra vår klimatångest?

Det är kallt ute. Snön lyser vit och vacker. Nu borde klimatångesten kunna lindras en aning. Men jag tror inte det. Min instinkt säger mig att många i stället kommer att komma med ursäkter: Kylan vi upplever är bara en parentes. Ja, snart fortsätter den globala uppvärmningen att föra oss närmare undergången.

Som en påminnelse om att klimatet fortfarande är i kris nominerades Greta Thunberg till Nobels fredspris.

Jag hittade denna ordväxling på Twitter. Jonny Fagerström, en före detta överstelöjtnant och debattör med intresse för klimatfrågor, skriver (19/1 2021):

Det har snöat i Sahara nu i januari 2021: The town in the Naama province has experienced snow only three other times in 42 years – in 1979, 2017 and 2018. Det snöar alltså allt oftare i Sahara. Sån statistik kan väl inte klimathysterikerna bortse ifrån. 🙂

Han får svar av Maria Brolin, som beskriver sig så här: ”Modig medveten mamma, miljöarbetare med medvind, maratonlöparewannabe, medmänniska.”

Extremväder är effekter från klimatförändringarna. Du borde lyssna på @GretaThunberg.

När det är varmare än vad man uppfattar som normalt säger man att det är ett bevis för den globala uppvärmningen.

Och när det är kallare än vad man uppfattar som normalt är även det ett bevis för den globala uppvärmningen.

Jag har fått intrycket att det faktiska vädret – det vi kan se, känna och mäta – inte har så stor betydelse för klimathysterikernas tro på den globala uppvärmningen.

Det är därför sannolikt en fåfäng förhoppning att en kall vinter ska få dem att ändra sig.

Klimatångesten är som mest utbredd i västvärlden där folk har det bra. Man lever i trygghet. Jag tror att sökandet efter kriser att engagera sig i, att tro på och att oroas över, till viss del handlar om ett sökande efter mening.

Jag upplever något liknande med coronakrisen. Jag säger inte att corona är harmlöst. Det jag vill säga är att jag i samtal med folk på Internet märkt hur vissa tycks immuna mot positiva nyheter om corona. De vill helt enkelt att det ska vara hemskt.

Här tycker jag mig se en släktskap, i det psykologiska behovet av kriser, med klimatångesten.

Sedan corona tog över nyhetsflödet har klimatrapporteringen hamnat lite i skymundan. Trots detta har klimatångesten ökat bland svenskarna, visar en Sifo-undersökning. Mer än varannan person, 54 procent, uppger att de lider av klimatångest.

En del svenskar åker lite mindre bil i tron att det kan skjuta upp undergången.

Mohamed Omar