HITTAT PÅ NÄTET: ”Black Panther” blir tv-serie

Black Panther är en amerikansk superhjältefilm från 2018, baserad på seriefiguren med samma namn från Marvel Comics. Filmen handlar om T’Challa, kung i det afrikanska riket Wakanda, som även uppträder som superhjälte och brottsbekämpare iklädd en panterkostym. Filmen utmärkte sig genom att hylla svart nationalism.

En uppföljare börjar spelas in i sommar.

En tv-serie är också på gång på strömningstjänsten Disney+.

Mohamed Omar recenserade filmen här på Det Goda Samhället – ”Den vackra nationalismen” (28/3 2018):

Och en ny nationalistisk film älskas av vänstern i hela västvärlden: Black Panther, Marvelfilmen om den svarte superhjälten. Kritikerna är överförtjusta. Gillar de berättelsen, skådespelarprestationerna eller de visuella effekterna? Nej, det alla kritiker pratar om är skådespelarnas hudfärg. Både manusförfattaren och regissören och alla viktiga karaktärer är mörkhyade. Det är det stora, det märkvärdiga och det som gör filmen så super. Tänk om en kritiker, i sin recension av nästa Captain America-film, skulle skriva hyllningar till ”den vite superhjälten”? Och om hur ”den vite hjälten” gör vita barn stolta över sin identitet. För så låter det när recensenterna pratar om Black Panther.

Filmen diskuterades även i ett avsnitt på podden Tankar från framtiden:

Black Panther är Marvels senaste superhjältefilm och handlar om T’Challa, kung av det fiktiva afrikanska riket Wakanda. För länge sedan slog en meteorit ner i området. Den innehöll superämnet ”vibranium” som gjorde Wakanda till ett superteknologiskt science fiction-land. Men wakandierna döljer alla sina fantastiska saker för omvärlden genom en ”hologrammur”. De som befinner sig på andra sidan muren ser bara lerhyddor. Öppna era hjärtan? Nej, tack! Wakanda first!

Lyssna på avsnittet ”We wuz kangz” i spelaren nedan:

Redaktionen