BITTE ASSARMO: Varma drycker för kalla vinterdagar

Det kalla, frostiga vintervädret tycks bli kvar ytterligare en tid och likt Anders Leion, som nyligen skrev en härlig text om vinterglädje här på Det Goda Samhället, är jag väldigt förtjust i sådana här kalla, krispiga dagar.

När jag var barn tillbringade jag många sådana här underbara vinterdagar hemma hos min morfar. Där, i den lilla byn utanför Kristinehamn, var det sparkstötting som gällde – på den lilla bygatan utanför staketet kom det sällan några bilar, och inte heller var det någon som sandade den, så det var ”bar å åk” liksom. Sen, när jag till sist var så frusen att jag var tvungen att gå in, bjöds det varm choklad i köket, där det sprakade hemtrevligt i vedspisen och där det alltid var så ombonat och mysigt.

Den där gamla vedspisen, den saknar jag här i min i övrigt trivsamma lilla 50-talstrea. Knastret, doften, den där goa värmen som inte liknar någon annan. Men varm choklad smakar bra oavsett värmekälla – eller varför inte utomhus, i termosen – så här är några tips på goda, varma drycker för kalla vinterdagar.

Varm choklad är förstås en given favorit och den kan göras på många olika sätt, och med flera olika tillbehör. En variant som jag lärde mig av en väninna i New Jersey är att blanda kakao, socker och mjölk och röra ner marshmallowkräm under värmningen. Det finns att köpa i välsorterade butiker även här, och är förstås gräsligt onyttig men gör chokladen härligt krämig, söt och god. Räkna med 1 tsk kakao, 2 tsk socker och 1 msk marshmallowkräm till en normalstor mugg med mjölk – eller skippa krämen och häll i några minimarshmallows i den varma chokladen istället.

Vill du laga varm choklad som på mormors tid rör du ut 1-2 tsk kakao med 2-3 tsk socker och 2 msk hett vatten i en mugg. Fyll på med varm mjölk, rör om och njut! Min moster rörde ibland ut kakaon och sockret med lite vispgrädde och fyllde på med hett vatten. Jag märkte ingen skillnad, jag älskade den där varma chokladen oavsett hur den tillagades.

En annan variant är att helt enkelt blanda het mjölk med mjölkchoklad – syndigt onyttigt men supergott. Beräkna 2-3 dl mjölk och 50 g mjölkchoklad, bruten i bitar. Blanda, och värm och servera när chokladen smält. Funkar förstås också bra med vit choklad eller mörk choklad med hög kakaohalt.

Men varm dryck måste ju inte nödvändigtvis vara choklad. Det är också jättegott att servera het äppeljuice spetsad med lite kanel. Det är dessutom hur enkelt som helst, bara att 1 l äppeljuice i en kastrull tillsammans med ett par kanelstänger. Servera den het, gärna med några äppelskivor i tillbringaren.

En annan dryck jag gör då och då är vaniljmjölk med kardemumma. Det tipset fick jag för många år sen av en kompis från Mellanöstern – hon brukade använda mandelmjölk men jag tar oftast vanlig. Det är bara att värma en kopp mjölk och vispa ner 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk grovmalen kardemumma. Hur enkelt som helst och verkligen gott, inte minst en kall vinterdag. Så fyll termosen med något gott och gå ut och njut av vinterkylan!

BILD: Vinterlek på Tomteskolans skolgård under det första läsåret i den nybyggda skolan. Sundsvall 1960.

Bitte Assarmo