MOHAMED OMAR: Det gamla och det nya Borlänge

Historia är berättelsen om förändring. När förändringarna är för stora och går för snabbt, riskerar människor att känna hemlöshet och bli olyckliga. Att bevara minnet av hur det var, av sådant man känner igen, tror jag, kan minska hemlösheten och olyckan. Rester av det gamla finns kvar.

I slutet av november förra året meddelade Borlänge kommun att Jussi Björling-museet skulle läggas ner vid årsskiftet. Samlingarna ska flyttas till kommunens bibliotek.

”Han är inte bara Dalarnas stora man. Han är hela Sveriges stolthet. Jag tycker det är väldigt olyckligt om samlingen hamnar i en hörna på ett bibliotek i Borlänge”, säger operasångerskan Anna Larsson till Sveriges Radio.

Jussi Björling var en legendarisk konsert- och operasångare och ses allmänt som en av Sveriges största artister någonsin. Hans röst är inte bara vacker. Det är en röst från det förflutna som påminner oss om vad vi var.

Kommunen vill lägga ner museet för att man inte har råd att det driva det. Ja, de prioriterar andra saker, som till exempel invandringen. Man anser sig med andra ord ha större ansvar för människor från Afrika och Mellanöstern som söker ett bättre liv, än för det egna kulturarvet. Mitt intryck är att när politiker prioriterar tenderar det svenska, det egna, ofta att förlora.

Under kort tid har tusentals somalier flyttat till Borlänge. Det har bildats ett Somalia Town i området Tjärna Ängar. Det kallas ibland Lilla Mogadishu. Många av somalierna är hyggliga. Men Borlänges karaktär förändras. De människor som kan säger att Jussi Björling är ”vår” blir färre. Visst, många ”gammelsvenskar” struntar i Jussi Björling. Många vet inte vem han är. Men han är deras.

Frågan är hur många somalier som känner att Jussi Björling är deras. Låt oss säga att den ”gammelsvenska” befolkningen skulle försvinna helt och ersättas av ”nysvenskar”. Vad skulle då ske med inte bara minnet av Björling, utan med många andra minnen? Det är frågor vi behöver fundera på. Det är inte otrolig science fiction. Förändringen går snabbt.

Många kulturer och språk har försvunnit genom historien.

BILD: Ur artikeln ”Det är vårat Tjärna Ängar – inte deras” (Dala-Demokraten 22/5 2016)

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar