HITTAT PÅ NÄTET: Brittisk domstol förbjuder stopphormoner för ”transsexuella barn”

En brittisk domstol har förbjudit en statlig klinik i London att ge pubertetsblockerare till ”transsexuella barn” som ett led i könsförändrande behandling. Ärendet gäller Gender Identity Development Service i London, även känt som Tavistock Centre.

Pubertetsblockerare är läkemedel som hindrar pubertal utveckling och som har getts till barn utan vårdnadshavares medgivande. Samma behandling används i Sverige för barn som anser sig vara födda i fel kön.

Bakgrunden är att en 23-åring, Keira Bell, som fick pubertetsblockerare vid 16 års ålder senare ångrat sig efter att ha medicinerats. Bell menar att vården borde ha utmanat henne tydligare inför en irreversibel behandling med så långtgående konsekvenser.

Domstolen motiverar sitt beslut med att det är osannolikt att barn under 16 år har förmågan att själva bedöma riskerna och följderna av pubertetsblockerande behandling.

Se detta 8 reportage på brittiska Channel 4 (23/1 2021) om domen mot Londons könsdysforimottagning Tavistock:

Redaktionen