BITTE ASSARMO: Socialdemokraterna skapade polariseringen i Sverige

Det finns mycket att säga om det som skedde i Kapitoleum i Washington i förra veckan. Det är också tydligt att det går att utnyttja händelserna för sin egen politiska agenda. Det ger justitieminister Morgan Johansson prov på i ett ohederligt och tendentiöst inlägg på Facebook.

Morgan Johansson börjar med att (med all rätt) förfasa sig över det som skedde på Kapitoleum. Men det dröjer inte länge förrän han övergår i löjeväckande överdrifter. Man kan riktigt se framför sig hur han lagt pannan i djupa veck för att få till det så ödesmättat som möjligt. Resultatet? Morgan Johansson kallar stormningen av Kapitoleum för ”högerpopulismens 11 september”.

11 september. Den dag då nära 3000 civila mördades av muslimska terrorister. Jämförelsen är ungefär lika begåvad som Åsa Romsons, när hon jämförde flyktingströmmarna på Medelhavet med Auschwitz.

Men Morgan Johansson skyr inga medel för att driva sin agenda, så en och annan överdrift är en baggis för honom. Han visar också ganska snart vad han egentligen är ute efter med sitt utstuderat indignerade inlägg:

”Det finns ett ”före” och ett ”efter” stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Före stormningen så kunde fortfarande många hävda att de inte riktigt förstått allvaret i det högerextrema våldet. Efter stormningen så finns det inte längre några ursäkter. Alla kan nu se vilket hot inte bara mot enskilda människor, utan också mot demokratin, som dessa krafter utgör. Det här får konsekvenser över hela världen, också i Sverige. SD är ju Sveriges svar på Trumprepublikanerna, och Moderaternas stora projekt under den här mandatperioden har varit att successivt närma sig SD för att göra det till en rumsren partner. Detta för att kunna regera med eller med stöd av SD efter valet 2022. ”

Just det. Morgan Johansson utnyttjar händelserna i Washington för att kunna fortsätta med sitt krig mot SD och dess väljare. Man anar också en viss oro för den egna positionen när han fortsätter:

”Jimmie Åkesson har redan varit tydlig med vad han vill: han vill bli justitieminister i en M/KD/SD-regering. Och den posten kommer naturligtvis Ulf Kristersson att förhandla bort utan att blinka.”

Jo tack, man får ju hoppas det. Kristersson skulle kunna förhandla bort den posten till en pingvin utan att det skulle medföra någon försämring av läget.

Men skämt åsido – tror Morgan Johansson verkligen att han åtnjuter förtroende som justitieminister? Och tror han att hela Sverige darrar av skräck inför att den posten skulle innehas av Jimmie Åkesson? Både självbilden och verklighetsförankringen lämnar en hel del övrigt att önska. Det blir också pinsamt tydligt att det han upprörs över är sitt eget partis hotade ställning, ingenting annat. I sin enfald tror han att smutskastning av andra partier ska hjälpa upp socialdemokraternas anseende, och han fortsätter med något som mest liknar desperat önsketänkande:

”Samma sorts spänning som finns i USA nu, mellan Trumprepublikaner och mittenrepublikaner, finns alltså också i de svenska Moderaterna. Ska man fortsätta med SD-linjen, eller söka sig in mot mitten igen?

Hittills verkar det som om moderaterna kommer att fullfölja SD-linjen, och jag tror att det kan bli förödande för dem. Också för de svenska väljarna står det ju nu klart vilka farliga krafter man leker med.”

Vi vet redan att Morgan Johansson tror att demokrati stavas ”socialdemokrati” och att han mer än gärna skulle se inskränkningar i både tryck- och yttrandefriheten för att säkerställa sin och partiets maktställning. Det blir särdeles tydligt i slutklämmen på inlägget:

”För socialdemokratin måste budskapet vara kristallklart. Vi inledde Januarisamarbetet för att hålla högerextremismen borta från makten. Det som hänt i USA visar hur rätt, riktigt och viktigt det vägvalet var.

Vi kommer aldrig att ge en tum, en centimeter, en millimeter åt denna våldsbejakande högerpopulism. Sverige ska aldrig försättas i en sådan situation som USA varit i under de senaste fyra åren.”

Men det är just detta januarisamarbete som bidragit mest av allt till att öka polariseringen de senaste åren. Och justitieministern får också svar på tal i kommentarsfältet. En läsare skriver:

”DU och dina kollegor är SKÄLET till att SD växte sig stort! Hade ni tagit tag i hedersvåld, islamism, integrationen och kriminaliteten hade SD stannat kvar under fyra procent.

Om SD inte är onda så ljuger du.

Om de ÄR onda så banade DU/NI vägen för dem.

Erkänn tidigare misstag, be om ursäkt, gör om. Annars kommer folk fortsätta att sakna förtroende för ditt parti, varpå SD växer, ni blir mer rädda, stegrar retoriken och därmed polariseringen.

Fortsätt såhär och Sverige kommer brinna.”

Bättre kan det faktiskt inte sammanfattas. Och så länge vi har ledande socialdemokratiska politiker som Morgan Johansson kommer ingenting att förbättras. Det är socialdemokraterna som skapat polariseringen i Sverige, och om vi ska tro justitieminister Johanssons ord kommer de att fortsätta i samma stil tills landet går sönder inifrån.

Bitte Assarmo