MOHAMED OMAR: Statskupp? Skulle inte tro det

Nu påstår vissa Trumphatare att det som hände i Washington, D. C. i förrgår var ett kuppförsök. På svenska Twitter skriver till exempel den så kallade ”antirasisten” Bilan Osman:

Herre så dåliga vissa är som inte ens orkar försöka förstå att det som händer i USA just nu är ett fascististisk kuppförsök

Jag har sett massor av videoklipp från stormningen och ockupationen av Kapitolium. Det är rätt uppenbart att det handlar om vanligt folk som agerar spontant och oplanerat, inte om någon statskupp.

Ockupanterna spatserar runt i korridorerna som turister. De verkar befinna sig i något slags rus, en känsla av overklighet. De skrattar och tar selfies. De är allting annat än målmedvetna kuppmakare.

Donald Trump eldade sina anhängare med sin retorik om ”det stulna valet” och att ta fajten mot etablissemanget. Folk som redan var arga på etablissemanget blev ännu argare. Jag kan inte tänka mig att det någonsin var Trumps avsikt att en grupp demonstranter skulle göra intrång i kongresshuset.

Det finns de som påstår att polisen släppte in ockupanterna. Jag har sett vissa klipp som tyder på det, men är osäker på hur bilderna ska tolkas. En tolkning, som jag sett förespråkas på sociala medier, är att polisen skulle ha gillrat en fälla för att kompromettera Trumprörelsen.

En sak som är tydlig är dock vänsterns hyckleri. Man är oerhört upprörd över vad Trumpanhängarna gjorde, men var väldigt överseende mot Black Lives Matter-upploppen. Då ville man tona ner våldet och allvaret. ”Mostly peaceful”, uppgav CNN:s reporter – medan bränderna härjade i bakgrunden.

För att parafrasera George Orwell: vissa upplopp är fredligare än andra.

Då var vänstern upprörd över polisvåld, nu tiger man om den obeväpnade, vita kvinnan som blev skjuten till döds av en polis i Kapitolium. Hon sköts utan varning.

Då ville man ”Defund the police”, nu ropar vänstern efter hårda tag mot Trumpanhängarna.

Vänsterextremister och militanta så kallade ”antirasister” ockuperade en hel stadsdel i Seattle i månader utan att det vidtogs riktiga åtgärder.

Många klagar över att polisen på Kapitolium var för snäll mot Trumpanhängarna. Om det skulle stämma, att de var snälla, kanske det beror på att man inte kände sig hotad av dem? Högerdemonstranter brukar ju inte, som vänsterdemonstranter gör, attackera polisen.

Det är tråkigt att Trumpäventyret skulle sluta på detta sätt. Vissa av hans anhängare är dock fortfarande optimistiska, ja, händelsen tycks till och med ha gett dem ny energi. Nick Fuentes, ledare för America First-rörelsen, skrev så här på Twitter idag:

After a year of mask mandates and lockdowns and BLM tyranny, the Capitol Siege was the return of the Real American Patriots, the return of the Human Beings. A triumph of the Irrepressible American Spirit. I feel energized

Hur det än går med Trumprörelsen, så finns problemen som gav upphov till den kvar: klyftan mellan folket och eliten, censuren på Internet, den så kallade ”antirasismen”, politisk korrekt media (fake news), massinvandringen med mera. Så oppositionen kommer att finnas kvar.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar