MOHAMED OMAR: Inte svartalver, svarta alver

När jag var en liten äventyrslysten gosse på 80-talet spelade jag rollspelet Drakar och Demoner med mina kompisar. Man spelade en hjälte som sökte guld och ära. På vägen stötte man på elaka och fula varelser som man måste slå ihjäl för att lyckas. En sorts elaka varelser kallades svartalver.

Svartalverna är onda, korkade, våldsamma och frånstötande. De är alltså motsatsen till alver, som är ljusa, visa och fagra. Det är så vi vant oss vid att se alverna alltsedan Tolkiens Sagan om ringen.

Det är viktigt att kunna skilja på svartalver och svarta alver.

Svarta alver är en ny sorts varelse som dyker upp i Netflix teveserie The Witcher. De är goda och kloka alver, ungefär som alverna i i Tolkiens sagor, men de spelas av svarta skådespelare.

Det är alltså svarta alver. Återigen, om man inte vill anklagas för rasism, måste man skilja på dessa och svartalverna.

Teveserien The Witcher bygger på en polsk fantasyromanserie av författaren Andrzej Sapkowski som i sin tur gett upphov till ett oerhört populärt datorspel.

I böckerna är dock alverna vita. De har det traditionella alvutseendet.

De svarta alverna har ”vakna” Netflix infört i en ansträngning att främja ”mångfald”.

Vi som har trott att alver är ljusa varelser ska omskolas.

De svarta alverna i serien är förstås en ”högre ras” än de mestadels vita människorna. De är både visare och godare. Och de lever i en slags ”kommunistiskt” samhälle i skogen.

Om Netflix fick fria händer att göra en ny filmatisering av Tolkiens sagor skulle förmodligen alverna i Lothlorien spelas av svarta, Frodo och Sam skulle vara ett homosexuellt kärlekspar och orkerna skulle vara blonda och blåögda.

The Witcher, liksom de flesta fantasyberättelser, utspelas i en värld tecknad efter den europeiska medeltiden. Andrzej Sapkowskis värld är inspirerad av slavisk folktro och slaviska sagor. I den världen finns inga afrikaner.

Det är inte bara alverna som har ”uppgraderat” hudfärg i teveserien, även vissa av romanernas huvudpersoner har genomgått ”rasbyte”.

Nästa säsong av The Witcher kommer att sändas under 2021.

BILD: 1) Alvdrottningen Galadriel i Peter Jacksons filmatisering av Sagan om ringen, och 2) en alv i Netflix teveserie The Witcher.

Mohamed Omar