MOHAMED OMAR: Söta lucior

Folk samlar på olika saker. Jag samlar på gamla barnböcker. Det är egentligen ganska otroligt hur mycket värde man kan få för så lite pengar. På loppis kan man för en ynka tia få en sagobok från början av 1900-talet full av underbara berättelser och vackra illustrationer.

Moderna barnböcker struntar jag i. För de är oftast dåligt illustrerade. Illustrationerna började bli sämre någon gång på 50-talet, sedan gick det bara utför.

Jag har dessutom användning för illustrationerna. Jag kan lägga ut dem på den sajt om svenska högtider som jag jobbar på: Festa svenskt året runt.

Idag på juldagen tänkte jag berättade om en konstnär som är mindre känd än Elsa Beskow och Jenny Nyström, men minst lika duktig. Hon heter Aina Stenberg-Masolle.

Jag blev bekant med hennes konst första gången genom en barnpjäs av Elsa Bekow. Pjäsen, som heter ”Lussefesten”, hittade jag i en julantologi från 1928 som jag köpt på loppis i Uppsala för just tio kronor.

Här är en av Aina Masolles illustrationer till pjäsen ”Lussefesten”. Bilden blänker eftersom jag fotograferat den med min mobiltelefonkamera. 

Antologin heter Fågel Blå och gavs ut på Svensk läraretidnings förlag. Förlaget bildades av Sveriges allmänna folkskollärareförening 1896, och övertog då utgivningen av bland annat Svensk lärartidning. Bland förlagets övriga produkter fanns bokserien Barnbiblioteket Saga som de gav ut 1900–1977.

I Svensk läraretidning nr 40/1928 presenteras julantologin Fågel Blå så här:

Fågel Blå, barnens egen kalender, är en av årets bästa julböcker och innehåller bidrag av många framstående författare och välkända tecknare.

Med kännedom om de flesta barns ivriga lust att ”spela teater” bör kanske här främst nämnas det lilla trovärdiga skådespelet ”Lussefesten” av Elsa Beskow. Lagom kort, i trå akter, uppfyller det alla krav på ett dramatiskt stycke för barn. Det ar roligt och spännande med enkla lättlärda repliker, har fängslande roller och lätt arrangerade dekorationer och ar dessutom speciellt lämpat för de Luciafester, som äga rum i många skolor Sverige runt. Teckningarna av Aina Masolle äro både vackra och instruktiva.

Självklart kommer jag att skriva av skådespelet ”Lussefesten” och publicera det på ”Festa svenskt året runt”.

Aisa Masolle föddes 1885 i Stockholm som dotter dotter till grosshandlare Axel Stenberg och Lucie Stenberg. Efter studier vid Tekniska skolan och Althins målarskola kom hon in på Konstakademien (1904-07). Hon studerade även både i Frankrike och i England. På Konstakademien träffade Aina Stenberg konstnären och dalmasen Helmer Olsson, som kallades Mas-Olle. Den 1 maj 1911 gifte de sig och flyttade senare till Siljansnäs i Dalarna.

Hennes kärlek till Dalarna är tydlig i en mängd teckningar med motiv från landskapet.

Aina Masolle illustrerade en mängd sagoböcker och producerade tusentals motiv till julkort samt påsk- och nyårskort. Hon illustrerade den första svenska adventskalendern, som gavs ut 1934 av Sveriges flickors scoutförbund för att samla in pengar åt deras förening. Kalendern fick namnet ”Barnens kalender” och trycktes i 10.000 exemplar.

Förutom illustrationerna till Elsa Beskows pjäs har Aina Masolle tecknat flera söta lucior. Några av dem illustrerar detta inlägg. Hon dog 1975.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar