MOHAMED OMAR: Snart lanserar jag min sajt om svenska högtider

De som följer den här bloggen kanske har noterat att jag har ett stort intresse för svenska högtider och traditioner. Jag har vid några tillfällen meddelat att jag håller på med en bok över ämnet. Det skulle vara en bok med lite historisk bakgrund, men framför allt praktiska råd om hur man som sekulär och modern svensk kan göra. Det ska gå att fira enkelt och billigt. Men stort också!

Boken skulle innehålla dikter, sånger, berättelser och mat för varje tillfälle. Det är många dikter! Poesi och fest hör ihop. Forntidens skalder hölls högt, och de var oftast knutna till någon kung eller jarls hov. ”Av alla hirdmännen värderade kungen mest sina skalder. De satt i det andra högsätet”, heter det redan om Harald Hårfagre, som levde i slutet av 800-talet.

Men det finns redan högtidsböcker? Jo, det stämmer. Men ingen som jag har tittat på har uppfyllt mina förväntningar. De har ofta varit ängsligt anpassade till mångkulturalism och politisk korrekthet och saknat sverigevänlig glädje. I vissa nya böcker om svenska högtider har jag hittat kapitel om islamiska högtider som ramadan…

Något sådant kapitel skulle ni inte hitta i min bok. Min, hade jag tänkt, skulle vara glad, frimodig och sverigevänlig. Medan jag arbetade med boken insåg jag inte skulle få plats med alla dessa sånger, dikter och berättelser i en bok. Jag skulle heller inte kunna få med tillräckligt många bilder.

Och vi har onekligen en rik, svensk bildskatt med fantastiska konstnärer som Carl Larsson, John Bauer, Elsa Beskow och Jenny Nyström. Konstnärer som skildrat våra högtider och seder, vår folktro och våra sagor.

På sajten har jag särskilt använt Jenny Nyströms bilder. Hon har en helt oerhörd produktion! Hon har illustrerat i stort sett alla svenska högtider. Tomtarna är så klart de mest kända. 1881 trycktes Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” med med illustrationer av Jenny Nyström.

För att få plats med allting bestämde jag mig för att göra en sajt på Internet i stället. Då kan jag få plats med hur mycket som helst, även ljud- och bildklipp. Det finns också andra fördelar med en sajt: Den är lättare att söka i och jag kan göra ändringar och tillägg.

Jag har nu arbetat av och till på sajten i ungefär två år. Den heter ”Festa svenskt året runt”.

När jag läser gamla böcker hittar jag ibland skildringar av högtider, och sånger och dikter, som jag vill ha med. Många saker finns inte på Internet, så jag får skriva av dem och lägga upp på min sajt. Men samtidigt vill jag inte ha med för många obskyra saker, jag vill gärna ha sådant som folk känner igen.

På högtiderna ska man ha roligt, men de kan samtidigt vara nyttiga genom att inspirera till att lära sig mer om svensk historia. Så här skrev Geijer om historiens betydelse:

Vart och ett folk lever ej blott i det närvarande, utan även i sina minnen: och det lever genom dem. Varje generation fortplantar sig ej blott fysiskt utan även moraliskt i en annan: den överlämnar sina seder, sina begrepp. Det är denna fortgående tradition, som i olika tider likväl alltid gör folket till ett, den utgör dess oavbrutna medvetande av sig själv som Nation; den utgör, för att så säga, dess personlighet.

På min sida om första maj nämner jag inte ens tråkiga socialistiska demonstrationer. Jag har bara med de roliga sakerna, så som första maj en gång var: en glad vårfest.

Jag vill understryka att ”Festa svenskt året runt” inte är någon faktasajt som så realistiskt som möjligt försöker beskriva svenska seder. Det är en sajt med tips och förslag, inspirerade av vår historia, till hur man kan festa idag.

Än så länge är sajten hemlig, men en betaversion är på gång. Den kommer att vara gratis att använda.

När jag prövar mina festidéer kommer jag på nya saker. Det blir också klart vad som inte fungerar. Det ska bli roligt och intressant att få tips och rättelser av andra när sajten blir offentlig. Den ska ständigt utökas och förbättras.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar